O nouă autoritate pentru shoppingul pe internet? Statul ar putea înfiinţa un organism de certificare a magazinelor online de încredere

O asociere condusă de Deloitte Consultanţă va primi două milioane de lei de la Ministerul Comunicaţiilor pentru a efectua un studiu exhaustiv asupra comerţului electronic din România. Unul dintre obiectivele studiului este "elaborarea unei analize de impact cu privire la necesitatea creării/desemnării unei autorităţi de certificare a magazinelor on-line de încredere".
Economica.net - Dum, 11 mart. 2018, 22:01
O nouă autoritate pentru shoppingul pe internet? Statul ar putea înfiinţa un organism de certificare a magazinelor online de încredere

Comerţul online este relativ puţin dezvoltat în România, iar principalul obstacol în calea creşterii acestui sector este nivelul scăzut al încrederii, consideră Ministerul.

„Printre cauzele acestor cifre modeste se pot mentiona increderea scazuta a populatiei in acest tip de servicii electronice, lipsa unui cadru legal adecvat pentru gestionarea eventualelor conflicte intre companii si consumatori, preocupari legate de asigurarea securitatii transferurilor de date si a comunicarii prin mijloace electronice”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei pentru studiul de două milioane de lei.

Cifrele modeste despre care vorbeşte documentaţia licitaţiei se referă la gradul de penetrare al comerţului online în România, pe baza unor date din 2014. Astfel, potrivit datelor INS citate în caietul de sarcini, doar 15,9% dintre persoanele cu vârste între 16-74 de ani au utilizat internetul în anul 2014 pentru a procura bunuri şi servicii de uz personal, faţă de o medie europeană de 30%.

De asemenea, doar 7% dintre IMM-urile din România şi 14% dintre companiile mai mari au vândut bunuri şi servicii online în acelaşi an, precizează ministerul.

Totuşi, comerţul online este unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, mai ales după lansarea plaformelor de tip marketplace, care permit comercianţilor să ajungă online fără investiţii semnificative. Anul trecut, vânzările au ajuns la 2,8 miliarde de euro, în creştere cu 35% de la două miliarde de euro în 2016, potrivit datelor Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO), din care fac parte cei mai mari jucători autohtoni.

În 2016, comerţul online din România a crescut cu 38%, la o valoare de 2,05 miliarde de euro, conform raportului european privind comerţul electronic realizat de Global Ecommerce Association, plasând România pe primul loc în Europa, după rata de creştere, şi pe locul doi la nivel global după Australia, care a înregistrat un avans de 40%.

ARMO oferă deja o certificare de încredere pentru magazinele online, iar asociaţia consideră prioritară simplificarea cadrului legislativ în care funcţionează comerţul electronic şi dezvoltarea infrastructurii digitale.

„În 2016, ecommerce-ul din România a avut cea mai mare creștere din Europa, de 38%, mai mult decât dublu comparativ cu media europeană situată la 15%. Considerăm însă că această creștere nu ar fi fost posibilă dacă clienții nu ar fi avut încredere în canalul online pentru achiziții. În acest sens, Asociația Română a Magazinelor Online oferă o certificare de tip «marcă de încredere», care garantează la nivel european un anumit standard al serviciilor oferite de magazinele românești.

Apreciem preocuparea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru creșterea comerțului online, dar credem că un impact real l-ar avea simplificarea cadrului legislativ. În acest sens avem un proiect cu Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Un alt aspect care trebuie îmbuntățit și care va influența favorabil evoluția ecommerce în România este infrastructura digitală”, crede Florinel Chiş, director executiv al ARMO.

Conform indicelui DESI (Digital Economic and Society Index), calculat de Comisia Europeană, rata digitalizării economiei, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile publice şi nivelul competenţelor digitale este cea mai redusă în România prin comparaţie cu celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, dar cu potenţial uriaş de creştere. România este pe locul 22 din 28 de ţări UE la capitolul conectivitate şi pe ultimele locuri în ceea ce priveşte capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiilor digitale, respectiv serviciile publice digitale.

Studiul contractat de stat de la Deloitte Consultanţă face parte din proiectul Ecom pentru dezvoltarea comerţului online, lansat în 2016 de MCSI cu un buget de 4,4 milioane de lei, finanţat cu 3,7 milioane lei din fonduri UE, cu restul banilor de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Twitter va începe în câteva săptămâni să-i plătească pe creatorii de conținut pentru reclamele din textele lor
Platforma de socializare Twitter va începe în scurt timp să-i plătească pe creatorii de conținut certificați pentru reclamele din textele lor, o sumă de 5 milioane de dolari fiind alocată......
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta „persona non grata”
Secretarul general al ONU își menține emisarul în Sudan, chiar și după ce Guvernul de la Khartoum l-a declarat pe acesta ...
Declararea de către Guvernul sudanez a emisarului ONU ca "persona non grata" este "contrară" principiilor Naţiunilor Unite ...
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare în ancheta privind documentele luate de el din arhiva Casei Albe
Fostul președinte american Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special "reţinerea de informaţii privind ...
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este cercetat
Fostul premier britanic Boris Johnson demisionează din Parlament, din cauza anchetei „Partygate” în care este ...
Fostul premier britanic Boris Johnson a anunţat vineri seară că va preda mandatul său de deputat, invocând ancheta parlamentară ...