O nouă autostradă în România. Şoselele de mare viteză prioritare pentru PSD, partidul care a câştigat alegerile

Programul economic al PSD urmează în linii mari Master Planul General de Transport în ceea ce priveşte autostrăzile, cu câteva excepţii. Partidul care va forma noul Guvern vrea să lege Bucureştiul de Iaşi prin autostradă şi nu drum expres, aşa cum anunţau tehnocraţii. Află care vor fi şosele de mare viteză prioritare pentru viitorul Executiv.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 22:03
O nouă autostradă în România. Şoselele de mare viteză prioritare pentru PSD, partidul care a câştigat alegerile

Sursa foto: Forum PeUndeMerg.ro

Autostrăzile Lugoj – Deva, Sibiu – Piteşti şi Inelul 0 al Centurii Capitalei sunt proiecte de pe Coridorul IV Paneuropean prioritare în programul anunţat de PSD, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro.

Următorul proiect de infrastructură rutieră de pe lista PSD este Autostrada Moldovei (Bucureşti – Iaşi) pentru care urmează să se stabilească necesarul de finanţare. Retrogradată la nivel de „drum expres” de către tehnocraţi, şoseaua de mare viteză ce ar urma să se continue de la Ploieşti către Paşcani apare în Master Plan sub denumirea Siret Expres. CNAIR a lansat deja procedurile pentru studiile de fezabilitate aferente acestui „drum de mare viteză”.

Cea mai mare investiţie planificată pentru infrastructura rutieră de către PSD, de respectiv 5 miliarde de euro, vizează însă Autostrada Transilvania (Ploieşti – Braşov – Tg. Mureş, Gilău – Borş).

Nici zona Olteniei nu este ocolită de şosele de mare viteză în cadrul programului economic al partidului ce va forma noul Executiv. Astfel, Capitala urmează să fie legată de Craiova prin două şosele de mare viteză, respectiv autostrada Piteşti – Craiova (800 milioane de euro) şi drumul expres Bucureşti – Craiova – Timişoara – cu extensie la Calafat (1,8 miliarde de euro). Şi în MPGT sunt prevăzute proiecte similare, denumite Autostrada Oltenia şi Danubius Expres. De altfel, CNAIR demarat deja licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrazii ce va lega Piteştiul de Craiova.

Un alt proiect de infrastructură important, estimat la 2,9 miliarde de euro, este cel legat de autostrada Târgu Mureş – Iaşi. Pentru acest proiect, tehnocraţii estimau un buget de 300 de milioane de euro doar pentru studiul de fezabilitate.

Creșterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariați, cei care desfășoară activități independente și pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună, creşterea salariului minim, dar și alte obiective precum creșterea veniturilor și reducerea birocrației, sunt câteva măsuri din programul economic al PSD, cu care partidul de centru-stânga a câştigat alegerile din România.

Una dintre ideile principale ale programului economic PSD este crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar trebui să strângă participaţiunile pe care statul le mai deţine în circa 200 de companii profitabile, gen Petrom, Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica etc. Adunate, participaţiunile ar aduce o capitalizare de circa 45 de miliarde de lei.

Din el ar urma să se finanţeze infrastructura şi au fost gândite două posibilităţi. Prima variantă prevede constituirea unui consorţiu care să aibă în concesiune pe viitorii 30-35 de ani locaţiile de construcţie a autostrăzilor. FSDI ar fi prezent în consorţiu cu 49% participaţii (pentru a nu fi clasificat ca deficit bugetar nu are voie să fie acţionar majoritar), iar restul de 51% cu participaţia Băncii Europene de Investiţii (BEI), BERD şi IFC. Băncile internaţionale ar urma să finanţeze construcţia autostrăzilor, urmând ca apoi să-şi recupereze investiţiile din taxele de drum pe perioada concesiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-şi ajusteze strategia – Deloitte
Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-şi ajusteze strategia – Deloitte
Perspectivele macroeconomice privind Uniunea Europeană şi România determină sectorul bancar să-şi ajusteze strategia, iar băncile din România vor intra în această etapă de corecţie mai......
Digitalizarea instituțiilor statului: Trencadis din Baia Mare modernizează CNAS, un contract de peste 82 milioane de lei
Digitalizarea instituțiilor statului: Trencadis din Baia Mare modernizează CNAS, un contract de peste 82 milioane de lei
Compania Trencadis Corp din Baia Mare, specializată în integrarea de soluţii IT, va implementa pentru Casa Națională ...
Au fost stabilite cele șapte finaliste ale Car of The Year 2023
Au fost stabilite cele șapte finaliste ale Car of The Year 2023
Juriul competiției europene Car of The Year a stabilit cele șapte modele care intră în finala al cărei câștigător ...
Proiecte de un miliard de euro finanţate prin PNRR pentru capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, a hidrogenului şi a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă la Ministerul Energiei
Proiecte de un miliard de euro finanţate prin PNRR pentru capacităţi de producere a electricităţii din surse regenerabile, ...
Ministerul Energiei are în analiză proiecte în valoare totală de un miliard de euro, care ar urma să fie finanţate ...