O nouă autostradă în România. Şoselele de mare viteză prioritare pentru PSD, partidul care a câştigat alegerile

Programul economic al PSD urmează în linii mari Master Planul General de Transport în ceea ce priveşte autostrăzile, cu câteva excepţii. Partidul care va forma noul Guvern vrea să lege Bucureştiul de Iaşi prin autostradă şi nu drum expres, aşa cum anunţau tehnocraţii. Află care vor fi şosele de mare viteză prioritare pentru viitorul Executiv.
Economica.net - mar, 13 dec. 2016, 22:03
O nouă autostradă în România. Şoselele de mare viteză prioritare pentru PSD, partidul care a câştigat alegerile

Sursa foto: Forum PeUndeMerg.ro

Autostrăzile Lugoj – Deva, Sibiu – Piteşti şi Inelul 0 al Centurii Capitalei sunt proiecte de pe Coridorul IV Paneuropean prioritare în programul anunţat de PSD, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro.

Următorul proiect de infrastructură rutieră de pe lista PSD este Autostrada Moldovei (Bucureşti – Iaşi) pentru care urmează să se stabilească necesarul de finanţare. Retrogradată la nivel de „drum expres” de către tehnocraţi, şoseaua de mare viteză ce ar urma să se continue de la Ploieşti către Paşcani apare în Master Plan sub denumirea Siret Expres. CNAIR a lansat deja procedurile pentru studiile de fezabilitate aferente acestui „drum de mare viteză”.

Cea mai mare investiţie planificată pentru infrastructura rutieră de către PSD, de respectiv 5 miliarde de euro, vizează însă Autostrada Transilvania (Ploieşti – Braşov – Tg. Mureş, Gilău – Borş).

Nici zona Olteniei nu este ocolită de şosele de mare viteză în cadrul programului economic al partidului ce va forma noul Executiv. Astfel, Capitala urmează să fie legată de Craiova prin două şosele de mare viteză, respectiv autostrada Piteşti – Craiova (800 milioane de euro) şi drumul expres Bucureşti – Craiova – Timişoara – cu extensie la Calafat (1,8 miliarde de euro). Şi în MPGT sunt prevăzute proiecte similare, denumite Autostrada Oltenia şi Danubius Expres. De altfel, CNAIR demarat deja licitaţia pentru studiul de fezabilitate şi proiectarea autostrazii ce va lega Piteştiul de Craiova.

Un alt proiect de infrastructură important, estimat la 2,9 miliarde de euro, este cel legat de autostrada Târgu Mureş – Iaşi. Pentru acest proiect, tehnocraţii estimau un buget de 300 de milioane de euro doar pentru studiul de fezabilitate.

Creșterea economică, eliminarea impozitelor pe venit pentru o anumită categorie de salariați, cei care desfășoară activități independente și pensionarii care au mai puțin de 2.000 de lei brut pe lună, creşterea salariului minim, dar și alte obiective precum creșterea veniturilor și reducerea birocrației, sunt câteva măsuri din programul economic al PSD, cu care partidul de centru-stânga a câştigat alegerile din România.

Una dintre ideile principale ale programului economic PSD este crearea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar trebui să strângă participaţiunile pe care statul le mai deţine în circa 200 de companii profitabile, gen Petrom, Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica etc. Adunate, participaţiunile ar aduce o capitalizare de circa 45 de miliarde de lei.

Din el ar urma să se finanţeze infrastructura şi au fost gândite două posibilităţi. Prima variantă prevede constituirea unui consorţiu care să aibă în concesiune pe viitorii 30-35 de ani locaţiile de construcţie a autostrăzilor. FSDI ar fi prezent în consorţiu cu 49% participaţii (pentru a nu fi clasificat ca deficit bugetar nu are voie să fie acţionar majoritar), iar restul de 51% cu participaţia Băncii Europene de Investiţii (BEI), BERD şi IFC. Băncile internaţionale ar urma să finanţeze construcţia autostrăzilor, urmând ca apoi să-şi recupereze investiţiile din taxele de drum pe perioada concesiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...