Panică pe Wall Street: Silicon Valley Bank s-a prăbușit. Este cel mai mare faliment bancar de la criza din 2008

Silicon Valley Bank s-a prăbușit vineri dimineață, acesta fiind al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN.
Ion Dobreanu - sâm, 11 mart. 2023, 00:37
Panică pe Wall Street: Silicon Valley Bank s-a prăbușit. Este cel mai mare faliment bancar de la criza din 2008

Ce măsuri au luat autorităţile din SUA pentru a evita o nouă criză

Reglementatorii financiari din Statele Unite ale Americii au anunţat vineri închiderea băncii Silicon Valley Bank (SVB) din cauza lipsei de lichidităţi şi a insolvenţei şi au anunţat măsuri pentru a garanta protejarea tuturor depozitelor sale asigurate, relatează agenţia EFE.

Departamentul pentru Protecţie Financiară din California, unde banca îşi are sediul, a explicat într-un comunicat că a preluat SVB şi că a transferat Corporaţiei Federale pentru Garantarea Depozitelor (FDIC) gestionarea activelor sale.

FDIC a anunţat, tot printr-un comunicat, că a luat măsuri pentru a proteja depozitele şi că toţi clienţii cu fonduri asigurate vor avea deplin acces la ele cel târziu lunea viitoare.

Celor care au depozite negarantate de către autorităţile federale, FDIC le va plăti săptămâna viitoare un dividend şi le va da un certificat pentru restul fondurilor, care vor fi rambursate pe măsură ce se vor vinde activele băncii.

FDIC, care este fondul ce garantează depozitele bancare în SUA, cere clienţilor SVB să intre în contact cu fondul în cazul în care au conturi cu peste 250.000 dolari, suma standard asigurată în ţară.

Autorităţile au creat, în plus, o entitate „moştenitoare” a SVB care va relua activităţile băncii, cel târziu luni, pentru a garanta serviciul pentru clienţi, accesul la fonduri sau plata cecurilor.

Faliment răsunător în doar 48 de ore

Banca, specializată în servicii pentru companiile emergente, a anunţat miercuri că are în vedere o majorare de capital pentru a încerca să facă faţă dificultăţilor financiare, care au determinat-o să renunţe la investiţii de circa 21 miliarde dolari, cu pierderi de aproape 1,8 miliarde dolari.

Acest anunţ i-a făcut pe mulţi clienţi să-şi retragă banii şi a dus la scăderea cotaţiei bursiere a companiei, care, la rândul său, a afectat sectorul bancar în general, atât în SUA, cât şi în alte ţări.

Wall Street, care vineri a deschis pe roşu, dar ulterior s-a redresat, a revenit pe scădere după anunţul privind închiderea SVB de către reglementatori. În pofida panicii iniţiale de pe bursa americană, analiştii susţin că este puţin probabil ca prăbuşirea SVB să genereze un efect de domino asemănător crizei financiare din 2008, potrivit CNN.

Conform datelor FDIC, Silicon Valley Bank avea 17 sucursale în statele California şi Massachusetts şi la finele anului 2022 deţinea active în valoare de circa 209 miliarde dolari şi aproximativ 175,4 miliarde dolari în depozite.

De unde au început problemele SVB

SVB a fost afectată de erodarea capitalului din cauza creşterii dobânzilor de către Rezerva Federală americană, care a dus la scăderea finanţării disponibile pentru startupuri, acestea fiind nevoiete să retragă fonduri de la bănci pentru a-şi desfăşura activităţile.

În plus, dobânzile mari au dus şi la o scădere a valorii deţinerilor de titluri de Trezorerie ale băncii, care a fost nevoită să le vândă în pierdere pentru a-şi consilida poziţia capitalului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul......
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...