O nouă întâlnire între reprezentanţii ELCEN și RADET

Reprezentanții ELCEN și RADET au stabilit de comun acord să aibă loc o întâlnire la nivel de conducere și să existe o discuție despre situația din acest moment, au anunţat oficialii ELCEN.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 14:25
O nouă întâlnire între reprezentanţii ELCEN și RADET

În urma solicitărilor primite de la reprezentanții mass-media, dorim să aducem următoarele informații suplimentare: reprezentanții celor două instituții, ELCEN și RADET, au stabilit de comun acord să aibă loc o întâlnire la nivel de conducere și să existe o discuție despre situația din acest moment. Astfel, se încearcă găsirea unei soluții viabile pentru ambele entități.

De altfel, este important ca, în actualele condiții, administrația locală să facă demersurile necesare astfel încât să asigure RADET sumele necesare pentru acoperirea subvenției lunare complete. RADET solicită lunar un cuantum de aproximativ 16 milioane de lei din subvenția acordată de primărie, astfel încât să acopere plata drepturilor salariale și cheltuielile de mentenanță. În aceste condiții, ar fi necesar ca administrația locală să găsească resursele necesare pentru ca activitatea RADET și ELCEN să se desfășoare în condiții normale.

Sperăm ca discuțiile între RADET și ELCEN să se concluzioneze într-un mod favorabil pentru ambele entități și, în mod evident, pentru bucureșteni.

Reamintim că:

– astăzi, 17.05.2016, ELCEN a încasat, din suma de 42 de milioane de lei, reprezentând o parte din subvenția pentru luna martie plătită de Primăria Capitalei către RADET, suma de 25 de milioane de lei.
– cota parte aferentă RADET din contul escrow este de 13.1 milioane de lei.
– în urma deciziei Consiliului de Administrație al ELCEN, din cele 13.1 milioane de lei, RADET a avut acces la 6,1 milioane lei, suma solicitată de către regie, aferentă plății drepturilor salariale și a carburanților. Este, de altfel, o continuitate a deciziilor CA ELCEN care a ridicat poprirea pentru salariile angajaților RADET de fiecare dată când regia a solicitat acest lucru.

„Situația în care ne aflăm acum este una foarte gravă. Este momentul, și nu este prima dată când spun acest lucru, să nu ne mai ascundem după deget și să găsim cât mai repede o soluție în ceea ce privește relația ELCEN-RADET. La mijloc sunt oamenii – bucureștenii, angajații ELCEN, dar și angajații RADET. Primăria trebuie să găsească o modalitate prin care să reducă restanțele pe care le are către RADET prin neplata integrală a subvenției. Astfel, ELCEN ar recupera, treptat, creanțele și ar putea, la rându-i, să plătească datoriile către furnizori. Nici activitatea ELCEN și nici activitatea RADET nu ar mai întâmpina blocaje și, evident, nici consumatorii nu ar mai fi afectați. Suntem toți de acord că este nevoie de investiții – și la ELCEN și la RADET. Trebuie, însă, să vedem pericolul real pentru sezonul 2016-2017 – furnizorii ELCEN au demarat deja acțiuni în instanță și este foarte posibil să ne lovim de un blocaj. NU este acceptabil ca Primăria Capitalei să îi lase pe bucureșteni în frig. Datoria s-a rostogolit deja prea mulți ani și este momentul ca soluția pentru această problemă să nu mai fie promisă, ci găsită cât mai repede și aplicată cu celeritate”, a declarat Directorul General al ELCEN, Marcel-Octavian Nicolaescu.

Situația actuală

ELCEN realizează peste 50% din cifra de afaceri din vânzarea energiei termice către RADET. Regia achită cu mare întârziere contravaloarea energiei termice livrate, respectiv la această dată, se încasează contravaloarea energiei termice livrată în luna decembrie a anului 2013, cu un rest de încasat de 142, 6 milioane de lei.

Valoarea creanțelor RADET, înregistrate la data de 30 aprilie 2016, sunt în valoare de 3.645 mil lei.

Din informațiile oferite de către RADET, subvenția datorată de Primăria București către RADET este în valoare de 100,5 mil lei și este aferentă perioadei martie 2016 – aprilie 2016 (estimat). Strict pentru perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016 s-a livrat energie termică în valoare de 1.618 mil lei, cu un grad de încasare de 70,49%, rezultând un deficit de 263,4 mil lei pentru această perioadă.

Din cauza încasării cu mare dificultate a banilor de la RADET, ELCEN înregistrează la data de 11.05.2016 datorii în valoare de 1.745 mil lei, după cum urmează:

– Datorii către furnizorii de combustibil: 540,56 mil lei
– Datorii către bugetul de stat: 822,06 mil. Lei
– Alte datorii, dintre care credite bancare pentru finanțarea deficitului cauzat de RADET (302,53 mil. Lei): 383,05 mil. lei
Furnizorii ELCEN au demarat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea sumelor restante, lucru care poate duce la blocarea activității ELCEN și imposibilitatea furnizării agentului termic în sezonul 2016-2017. Faptul că primăria alocă în fiecare an o sumă mult mai mică decât cea necesară pentru acoperirea subvenției anuale pentru energia termică, a dus la rostogolirea datoriei RADET către ELCEN și, evident, a datoriilor ELCEN către furnizori. Poprirea pe conturile RADET acționează de la sfârșitul lunii martie și este de 100%. Poprirea a fost însă ridicată pentru ca RADET să fie la zi cu plata salariilor.

Ca să poată evita un blocaj, ELCEN a demarat pentru a treia oară procedurile pentru contractarea unui credit între 200 și 400 de milioane de lei de la bănci. Invitația de participare a fost transmisă către toate băncile acreditate de BNR.

 

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...