Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, trimişi în judecată în dosarul „Ultra Pro Computers”

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru delapidarea firmei de calculatoare Ultra PRO Computers prin sustragerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL (deţinătoarea Ultra PRO), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi offshore, cu un prejudiciu ce se ridică la aproape 40 de milioane de lei, transmite Agerpres. Printre cei trimişi în judecată se numără şi oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, aflaţi în arest la domiciliu.
Economica.net - mar, 07 apr. 2015, 18:12
Oamenii de afaceri Cristian Fughină şi Laszlo Kiss, trimişi în judecată în dosarul

Procurorii i-au trimis în judecată pe Cristian Fughină şi Kiss Gyorgy Laszlo, în stare de arest la domiciliu şi pe Lavinia Ana Caba, Liliana Anton, Gheorghe Dilimoţ, sub control judiciar, precum şi SC Breezer International SRL şi SC Hyram Group SRL, informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) remis marţi AGERPRES.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie 2008 – iunie 2009, inculpaţii Cristian Fughină, Kiss Laszlo, Lavinia Ana Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL, prin delapidarea acesteia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi offshore, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.

‘Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către inculpatul Cristian Fughină a unei sume totale de 39.665.729 lei (din această sumă 17.784.500 lei reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla’, se mai arată în comunicat.

Procurorii arată că într-o primă etapă, în perioada 15 iulie – 27 august 2008, s-au încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT de către SC K Tech Electronics SRL (în calitate de vânzător) către patru offshore-uri controlate de Kiss Laszlo (în calitate de cumpărători), în valoare de 13.455.141,65 euro şi 3.185.123.20 USD.

‘Scopul acestor contracte încheiate în mod formal, lipsite de scop economic, a fost acela de a genera naşterea în patrimoniul celor patru societăţi nerezidente a unor creanţe ce aveau ca temei chiar activarea unor clauze penale (vădit nefavorabile pentru K Tech Electronics) pentru nerespectarea termenelor de livrare a mărfii’, susţin anchetatorii.

Aceştia arată că în cea de-a doua etapă, având în vedere că SC K Tech Electronics SRL nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cele 24 de contracte, adică nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore şi acceptarea imediată a acestora la plată de către administratorul Cristian Fughină. Astfel, valoarea totală a creanţelor rezultate în baza celor 24 de facturi a fost de 56.970.212,29 lei.

‘După obţinerea unor creanţe certe, lichide şi exigibile faţă de SC K Tech Electronics SRL, membrii grupării, în conivenţă cu administratorul Cristian Fughină, au formulat 23 de acţiuni în instanţe diferite din ţară, tocmai pentru a nu trezi suspiciuni, pentru a obţine titluri executorii şi a preîntâmpina un eventual control al vreunui administrator judiciar în viitoarea procedura a insolvenţei’, se mai arată în comunicat.

În continuare, în cea de-a treia etapă, membrii grupării au urmărit stingerea cât mai rapidă a datoriilor artificial create prin intermediul celor patru societăţi offshore, realizându-se practic însuşirea acestora.

‘În a patra, şi ultima etapă, membrii grupului infracţional organizat au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite, prin introducerea cererii de insolvenţă asupra SC K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, SC Spectrum International Management SRL, respectiv a imobilului din Bucureşti, Sector 1’, precizează DIICOT.

Măsurile asiguratorii dispuse în cauză asupra unor bunuri mobile şi imobile, precum şi a conturilor bancare sunt evaluate la peste 25 milioane lei.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...