Oamenii de afaceri, despre deprecierea leului: Scumpiri și scăderea consumului

Deprecierea leului în raport cu principalele valute va scumpi produsele importate, printre care alimentele şi hainele, şi va creşte preţul excursiilor în străinătate, ceea ce implică o scădere a consumului şi poate avea ca efect noi reduceri de personal în firme.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 14:26
Oamenii de afaceri, despre deprecierea leului: Scumpiri și scăderea consumului

Indiferent dacă firmele pe care le deţin sunt exportatoare, şi câştigă din deprecierea leului, sau sunt active pe piaţa internă, şi pierd din cauza scăderii monedei naţionale, oamenii de afaceri spun că populaţia este cea care va avea cel mai mult de suferit.

De la începutul anului, leul a scăzut cu 4,5% în raport cu euro, o treime din pierdere fiind înregistrată în ultima săptămână, pe fondul tensiunilor de pe scena politică românească. Dacă la finalul anului trecut, euro era cotat la 4,3197 lei, în şedinţa de vineri rata de referinţă anunţată de BNR a fost de 4,5142 lei/euro, atingând un nou maxim istoric.

„Impactul devalorizării leului în raport cu euro şi dolar va fi unul imediat şi negativ asupra populaţiei. Efectul va fi de reducere a consumului. Mulţi au rate în euro, sau chirii, care cresc, iar banii care le rămân sunt tot mai puţini”, a declarat agenţiei MEDIAFAX omul de afaceri de origine libaneză Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din România, cu şase hoteluri pe litoral şi două în Bucureşti. Murad mai deţine lanţul de restaurante Spring Time, producătorul de pateuri Mandy şi activează şi pe piaţa imobiliară.

El spune că turismul intern poate câştiga, pentru că excursiile în străinătate devin mai scumpe, iar o parte dintre românii care vroiau să plece vor alege să îşi facă vacanţele în ţară.

„Cel mai mult vor suferi importurile, vor fi creşteri de preţ la produsele importate, dar cel mai important este efectul psihologic asupra oamenilor, care sunt în aşteptare şi renunţă la o parte din cheltuieli. Oamenii politici trebuie să înţeleagă că mai sunt şi alte priorităţi în această ţară. Sper ca această situaţie să nu dureze, pentru că dacă va continua va avea un efect major asupra economiei”, a spus Murad.

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu afaceri în agricultură, alimentaţie şi industria chimică, spune că pentru companiile lui efectul deprecierii leului este unul pozitiv.

„Pe mine, ca exportator, cursul din aceste zile mă ajută. Pentru economia românească nu este o treabă atât de rea”, a afirmat el.

Niculae estimează că în fiecare an exportă de 7-800 milioane de dolari.

Dragoş Anastasiu, care deţine grupul Eurolines, cu afaceri în turism şi transporturi de persoane, afirmă că turismul extern devine din ce în ce mai scump şi mai greu accesibil pentru români. Totodată, şi biletele de autocar şi avion devin mai scumpe.

„Pentru noi, ca firmă, nu are impact major această devalorizare, dar cetăţeanul pierde. Dar cel mai grav este că semnalul pe care îl transmitem, de volatilitate şi impredictibilitate, este catastrofal pentru investitorii străini”, a spus Anastasiu.

Şi proprietarul Mobexpert, Dan Şucu, spune că grupul pe care îl conduce nu pierde imediat, populaţia fiind prima care va suferi.

„Orice fel de devalorizare conduce imediat la scăderea nivelului de trai. Noi suntem balansaţi în ceea ce priveşte piaţa internă şi importurile, dar influenţa va fi asupra clientului. Este posibil ca în timp, însă, să scadă şi vânzările”, crede Şucu.

Acesta a arătat că aproape toate materiile prime şi semifabricatele din industria mobilei sunt exprimate în euro, la cursul zilei.

„Cu toţii vedem cel mult o stabilizare a pieţei în următoarele luni şi încercăm să ne menţinem cota, iar acest lucru îl putem face doar prin micşorarea costurilor. Atât timp cât TVA este de 24%, există doar perspectiva ca totul să meargă şi mai rău”, a spus Şucu.

Toate produsele importate se vor scumpi direct proporţional cu deprecierea leului, spune, la rândul său, Cristian Dărmănescu, directorul general al importatorului de alimente Alfredo Foods.

„Se vor scumpi în interval de o lună-două. Cel mai mult se vor simţi în hypermarketuri şi supermarketuri, unde o scumpire de 5% are un impact imediat. Din punctul meu de vedere, ca să nu se scumpească alimentele ar trebui să nu mai avem TVA aberant de 24%”, a adăugat el.

Leul a fost relativ stabil în primele două luni ale anului, însă apoi a început să se deprecieze în raport cu euro, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro, iar apoi influenţat de tensiunile politice din România.

În mandatul Guvernului Ungureanu leul a scăzut cu 1,4%, iar de la începutul lunii mai, când USL a preluat puterea şi Victor Ponta a devenit premier, moneda naţională s-a depreciat cu 2,5% în raport cu euro.

La începutul lunii mai, cursul a urcat peste pragul de 4,4 lei/euro şi nu a mai revenit sub acest nivel. În ultima săptămână scăderea leului s-a accelerat, odată cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, în această săptămână pe piaţa interbancară leul s-a depreciat cu peste 2% şi vineri a depăşit precedentul record atins pe piaţă, de 4,5 lei. Cotaţia a urcat vineri până la un maxim istoric de 4,54 lei/euro în piaţa interbancară, investitorii fiind în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor moderne
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor ...
Specialiști grupului Continental din România colaborează, în echipe internaționale, pentru dezvoltarea așa-numitelor așa-numitelor Unități Zonale de Control (Zone Control Units - ZCU) pentru......
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu ...
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...