Obama anunţă că este pregătit să lanseze atacuri împotriva Statului Islamic în Siria

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat pregătit să autorizeze lansarea de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic (SI) în Siria şi a anunţat că forţele americane vor extinde raidurile pe care le derulează de o lună în Irak pentru a-i 'distruge' pe jihadişti, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 06:38
Obama anunţă că este pregătit să lanseze atacuri împotriva Statului Islamic în Siria

‘Am spus foarte clar că îi vom vâna pe teroriştii care ne ameninţă ţara, oriunde ar fi’, a afirmat miercuri Obama, într-un discurs televizat la Casa Albă, în ajunul comemorării a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011. ‘Acest lucru înseamnă că nu voi ezita să acţionez împotriva SI în Siria, precum şi în Irak’, a adăugat el, fără a oferi niciun indiciu privind calendarul acţiunilor.

‘Acesta este un principiu de bază al preşedinţiei mele: dacă ameninţi America, nu vei fi niciodată în siguranţă’, a mai spus liderul de la Casa Albă.

De la 8 august, forţele americane au desfăşurat peste 150 de atacuri aeriene în Irak împotriva poziţiilor jihadiste.

‘În colaborare cu guvernul irakian, ne extindem acţiunile dincolo de protejarea compatrioţilor noştri şi de misiunile umanitare şi vom viza Statul Islamic pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor’, a declarat preşedintele american.

‘Obiectul nostru este clar: vom slăbi şi, pe termen lung, vom distruge Statul Islamic’, a subliniat Obama, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat doi jurnalişti american aparţin ‘unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât să comită masacre împotriva tuturor celor care i se opun’.

‘Aceşti terorişti sunt unici în brutalitatea lor. Execută prizonieri. Ucid copii. Pe femei le fac sclave, le violează şi le forţează să se căsătorească. Ameninţă minorităţile religoase cu genocidul. În aceste acte barbare, au asasinat doi jurnalişti americani, Jim Foley şi Steven Sotloff’, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

‘Statul Islamic nu este islamic. Nicio religie nu cauţionează uciderea de nevinovaţi, iar marea majoritate a victimelor SI sunt musulmani’, a adăugat el.

Reafirmând că desfăşurarea de trupe americane de luptă pe teren este exclusă, Obama a anunţat trimiterea a 475 de consilieri suplimentari în Irak pentru a sprijini forţele irakiene şi kurde cu echipamente, instruire şi informaţii secrete.

În acest discurs de un sfert de oră, preşedintele americana făcut apel la Congres să-i ofere mai multe resurse pentru ‘a-i echipa şi antrena’ pe rebelii sirieni moderaţi. Semn al sensibilităţii politice a subiectului, republicanii se vor reuni joi dimineaţă cu uşile închise pentru dezbate drumul de urmat.

Obama, care şi-a afişat întotdeauna dorinţa de a întoarce pagina unui ‘deceniu de război’, a dat asigurări că această campanie se va inspira din cele desfăşurate de ani de zile împotriva islamiştilor în Yemen sau Somalia şi că va fi fundamental ‘diferită’ de războaiele din Afganistan şi Irak, iniţiate de predecesorul său, George W. Bush.

Dacă atacurile de până acum din nordul Irakului s-au dovedit hotărâtoare în preluarea din nou a controlului de către armată şi forţele kurde asupra unor sectoare, administraţia Obama se află într-o poziţie mult mai delicată în Siria, unde are un duşman comun cu preşedintele Bashar al-Assad.

‘În această luptă împotriva SI, nu ne putem baza pe regimul lui Assad, care îşi terorizează poporul, un regim care nu va mai avea niciodată legitimitate’, a spus Obama.

Într-o conversaţie telefonică avută miercuri, înainte de discursul de la Casa Albă, Obama şi regele Abdullah al Arabiei Saudite au subliniat că o opoziţie siriană moderată mai puternică este ‘esenţială’ pentru a face faţă jihadiştilor, dar şi regimului Assad, ‘care a pierdut orice legitimitate’.

La Bagdad, secretarul american de stat John Kerry, care a început un turneu destinat că creeze o coaliţie internaţională împotriva jihadiştilor, a afirmat miercuri că armata irakiană, care a întâmpinat dificultăţi în faţa avansului SI în ultimele luni, va fi ‘reconstruită şi antrenată’ cu ajutorul SUA şi al altor ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului peste calea ferată, cu închidere totală a circulației feroviare, a......
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...