Oficial BCE: Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor la mijlocul anului viitor

Banca Centrală Europeană ar trebui să înceapă curând retragerea măsurilor de stimulare şi ar putea demara majorarea ratelor dobânzilor la mijlocul anului viitor, a afirmat luni un oficial al BCE, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 26 mart. 2018, 13:37
Oficial BCE: Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor la mijlocul anului viitor

Inflaţia în zona euro va creşte şi va fi în linie cu ţinta băncii în 2020, de aceea BCE ar trebui să retragă ‘curând’ măsurile fără precedent adoptate pentru a stimula economia. Aşteptările pieţei privind o primă majorare a ratelor dobânzilor la mijlocul anului viitor ‘probabil nu sunt în întregime nerealiste’, a declarat Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, într-un discurs rostit la Viena.

Acesta a adăugat: ‘Pe termen mediu, în linie cu perspectiva privind inflaţia, politica monetară trebuie normalizată pentru a recâştiga spaţiu de manevră. Încheierea programului de relaxare cantitativă (QE) este doar începutul procesului de normalizare a politicii monetare, care va dura câţiva ani, şi de aceea este foarte important să înceapă curând’.

În 8 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Referindu-se la tarifele anunţate de preşedintele SUA la importurile de oţel şi aluminiu, Weidmann a apreciat că exceptarea Uniunii Europene nu reprezintă o victorie pentru comerţul liber, chiar dacă reduce riscul escaladării conflictului. Oficialul BCE a salutat acordul prin care blocul comunitar este exclus de la tarife la importurile de oţel şi aluminiu, dar a avertizat că răgazul obţinut de UE este doar temporar.

‘Nu este o victorie pentru comerţul liber, deoarece tarifele punitive rămân în vigoare pentru alte state care nu şi-au putut asigura un tratament preferenţial. Prin urmare, obiectivul nu trebuie să fie doar prevenirea impunerii de noi bariere comerţului sau păstrarea lor cât mai reduse posibil, ci reducerea celor existente. Sper foarte mult că recentele semnale din SUA privind disponibilitatea de a discuta despre altfel de reduceri nu vor sfârşi printr-un eşec ci vor duce la o schimbare a perspectivei’, a declarat Weidmann, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).

Acesta a adăugat că toată lumea are de pierdut în cazul unui război comercial. Obiectivul ar trebui să fie respectarea reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care facilitează schimburile economice dintre state, rezolvă conflictele comerciale într-un mod adecvat şi găseşte soluţii acceptabile pentru toate părţile implicate, a afirmat oficialul BCE.

Statele Unite încă sunt cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, chiar dacă vine rapid din urmă China.

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând Canada şi Mexic. Taxele trebuie să intre în vigoare în data de 23 martie.

Săptămâna trecută, Casa Albă a informat suspendarea tarifelor până la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari comerciali ai SUA, iar negocierile continuă. După 1 mai, preşedintele SUA va anunţa ce state vor fi exceptate permanent.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...