Oficiali ai băncii centrale germane şi BCE fac recomandări viitorului guvern al Germaniei

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, şi Jorg Asmussen, membru în conducerea BCE, se implică în procesul laborios de formare a noului guvern, făcând recomandări neobişnuit de precise referitoare la politica economică, precum menţinerea competitivităţii şi a investiţiilor.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 18:38
Oficiali ai băncii centrale germane şi BCE fac recomandări viitorului guvern al Germaniei

Weidmann a susţinut miercuri la Dusseldorf un lung discurs sub forma unei foi de parcurs pentru viitorul Executiv de la Berlin, iar fostul său coleg de şcoală, Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a făcut acelaşi lucru joi, într-o conferinţă la Berlin, relatează AFP.

Opiniile celor doi bancheri sunt similare, şi anume că Germania, aflată în prezent într-o poziţie puternică, trebuie să rămână competitivă şi să îşi conserve rolul de pol al stabilităţii zonei euro.

„Puterea vocii Germaniei depinde de puterea sa economică”, a spus Weidmann, care se teme de o erodare puternică a competitivităţii economiei germane.

Ambii bancheri au avertizat că dinamismul economiei ţării este pus în pericol de îmbătrânirea populaţiei şi lipsa cronică a investiţiilor.

Ei au părut, în discursurile lor, că dau un avertisment cancelarului Angela Merkel, câştigătoarea alegerilor de duminică, pentru a nu fi influenţată de automulţumire.

Pentru a forma un nou guvern, Merkel trebuie să facă o alianţă cu social-democraţii, SPD, aceasta fiind în prezent cea mai probabilă opţiune, sau cu ecologiştii. În ambele cazuri negocierile se anunţă lungi şi dificile.

Weidmann şi Asmussen au definit elementele care ar trebui în opnia lor să fie în centrul programului noului guvern. Implicarea lor este neobişnuită pentru oficialii unor bănci centrale, cunoscuţi pentru poziţiile lor neutre.

Apelurile pentru reforme sunt frecvente atât din partea Bundesbank cât şi a BCE, dar sunt în general vagi şi prea puţin exprimate în public la adresa unor anumite ţări.

În centrul preocupărilor celor doi bancheri se află investiţiile.

„Dacă vrem să creştem potenţialul competitiv, nu doar să îl conservăm, avem nevoie de investiţii”, a declarat Asmussen, evocând un deficit de investiţii în valoare de 75 de miliarde de euro pe an.

Suma este aproapiată de promisiunea electorală a SPD, care şi-a declarat susţinerea pentru investiţii de 80 de miliarde de euro pe an pentru noi drumuri, grădiniţe şi infrastructură de telecomunicaţii.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele BDI, cea mai puternică federaţie din industrie, Ulrich Grillo, a cerut viitorului guvern să lanseze rapid o ofensivă investiţională.

Asmussen, fost social-democrat şi fost membru al guvernului, a cerut totodată un buget echilibrat, ceea ce ridică semne de întrebare legate de finanţarea investiţiilor suplimentare.

SPD şi ecologiştii vor majorarea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, iar ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, a sugerat miercuri că creştin-democraţii cancelarului Merkel sunt pregătiţi să analizeze acest lucru.

Asmussen şi Weidmann recomandă şi o reformă a mecanismelor finanţelor publice germane, în special în cazul transferurilor financiare între statul federal şi landuri.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...