Oficiali ai băncii centrale germane şi BCE fac recomandări viitorului guvern al Germaniei

Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, şi Jorg Asmussen, membru în conducerea BCE, se implică în procesul laborios de formare a noului guvern, făcând recomandări neobişnuit de precise referitoare la politica economică, precum menţinerea competitivităţii şi a investiţiilor.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 18:38
Oficiali ai băncii centrale germane şi BCE fac recomandări viitorului guvern al Germaniei

Weidmann a susţinut miercuri la Dusseldorf un lung discurs sub forma unei foi de parcurs pentru viitorul Executiv de la Berlin, iar fostul său coleg de şcoală, Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a făcut acelaşi lucru joi, într-o conferinţă la Berlin, relatează AFP.

Opiniile celor doi bancheri sunt similare, şi anume că Germania, aflată în prezent într-o poziţie puternică, trebuie să rămână competitivă şi să îşi conserve rolul de pol al stabilităţii zonei euro.

„Puterea vocii Germaniei depinde de puterea sa economică”, a spus Weidmann, care se teme de o erodare puternică a competitivităţii economiei germane.

Ambii bancheri au avertizat că dinamismul economiei ţării este pus în pericol de îmbătrânirea populaţiei şi lipsa cronică a investiţiilor.

Ei au părut, în discursurile lor, că dau un avertisment cancelarului Angela Merkel, câştigătoarea alegerilor de duminică, pentru a nu fi influenţată de automulţumire.

Pentru a forma un nou guvern, Merkel trebuie să facă o alianţă cu social-democraţii, SPD, aceasta fiind în prezent cea mai probabilă opţiune, sau cu ecologiştii. În ambele cazuri negocierile se anunţă lungi şi dificile.

Weidmann şi Asmussen au definit elementele care ar trebui în opnia lor să fie în centrul programului noului guvern. Implicarea lor este neobişnuită pentru oficialii unor bănci centrale, cunoscuţi pentru poziţiile lor neutre.

Apelurile pentru reforme sunt frecvente atât din partea Bundesbank cât şi a BCE, dar sunt în general vagi şi prea puţin exprimate în public la adresa unor anumite ţări.

În centrul preocupărilor celor doi bancheri se află investiţiile.

„Dacă vrem să creştem potenţialul competitiv, nu doar să îl conservăm, avem nevoie de investiţii”, a declarat Asmussen, evocând un deficit de investiţii în valoare de 75 de miliarde de euro pe an.

Suma este aproapiată de promisiunea electorală a SPD, care şi-a declarat susţinerea pentru investiţii de 80 de miliarde de euro pe an pentru noi drumuri, grădiniţe şi infrastructură de telecomunicaţii.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele BDI, cea mai puternică federaţie din industrie, Ulrich Grillo, a cerut viitorului guvern să lanseze rapid o ofensivă investiţională.

Asmussen, fost social-democrat şi fost membru al guvernului, a cerut totodată un buget echilibrat, ceea ce ridică semne de întrebare legate de finanţarea investiţiilor suplimentare.

SPD şi ecologiştii vor majorarea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, iar ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, a sugerat miercuri că creştin-democraţii cancelarului Merkel sunt pregătiţi să analizeze acest lucru.

Asmussen şi Weidmann recomandă şi o reformă a mecanismelor finanţelor publice germane, în special în cazul transferurilor financiare între statul federal şi landuri.

Te-ar mai putea interesa și
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit în Bavaria (Germania), în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în......
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand ...
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...