Oficiali UE: Nu ştim când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul

Comisia Europeană intenţionează să prezinte următorul raport MCV la sfârşitul anului 2017, dar estimarea datei când România şi Bulgaria nu vor mai fi monitorizate sub acest mecanism este un demers imposibil pentru că, spun oficiali europeni, 'nu putem ghici viitorul'.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 15:08
Oficiali UE: Nu ştim când va fi ridicat MCV, nu putem ghici viitorul

‘Sperăm că abordarea noastră va contribui la obţinerea consensului pentru ca România şi Bulgaria să avanseze în ritmul cerut. Nu putem estima când se va încheia Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru că nu avem un glob de cristal cu care să ghicim viitorul’, au declarat surse europene în cadrul unui briefing de presă, susţinut la Bruxelles şi transmis prin teleconferinţă la Bucureşti şi Sofia.

Din punct de vedere procedural, atunci când Comisia Europeană consideră că nu mai este nevoie de monitorizare, supune propunerea atenţiei Consiliului European şi pledează pentru ridicarea MCV în faţa statelor membre, au explicat sursele citate.

‘Dacă membrii Consiliului ridică observaţii, le luăm în calcul şi derulăm consultări. În final, propunerea de ridicare a MCV trebuie să facă obiectul unui consens în Consiliu’, au detaliat oficialii europeni.

Imposibilitatea de a estima când va fi ridicat MCV face posibile o serie de speculaţii privind preluarea de către Bulgaria şi România a preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului European.

În cazul în care mecanismul nu este ridicat până la începutul anului 2018, Bulgaria va marca o premieră în cadrul UE, devenind primul stat care preia preşedinţia în condiţiile în care se află sub monitorizarea Comisiei Europene.

‘Din punct de vedere legal nu există probleme într-o astfel de situaţie, dar e posibil ca autorităţile bulgare să nu poată prezida şedinţele Consiliului pe anumite teme’, au spus surse europene.

România urmează să preia preşedinţia prin rotaţie la 1 ianuarie 2019.

În cel mai recent raport MCV publicat miercuri la Bruxelles, Comisia anunţă că ‘are intenţia de a prezenta următorul raport la sfârşitul anului 2017 şi este pregătită să ofere asistenţă suplimentară pentru a ajuta la consolidarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate şi să încheie, astfel, monitorizarea şi verificarea efectuate în cadrul mecanismului’.

În document se arată că atunci când măsurile prevăzute la fiecare din obiectivele de referinţă vor fi întreprinse, obiectivul respectiv va fi considerat provizoriu finalizat.

‘Atunci când acest lucru va fi valabil pentru toate obiectivele de referinţă, MCV va fi închis. Prin urmare, recomandările formulate pot fi considerate suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv – cu excepţia cazului în care evoluţiile inversează în mod clar sensul progreselor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...