Oficialii de la Atena dau asigurări că nu vor fi afectate interesele acţionarilor privaţi din bănci

Noul Guvern de la Atena se va întâlni vineri cu acţionarii de la Eurobank, al doilea grup bancar elen, pentru a discuta viitorul instituţiei, a anunţat, joi, adjunctul premierului, Yannis Dragasakis, după ce, cu o zi în urmă, acţiunile principalelor bănci au înregistrat scăderi de peste 26%, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 16:08
Oficialii de la Atena dau asigurări că nu vor fi afectate interesele acţionarilor privaţi din bănci

La închiderea şedinţei de miercuri a bursei de la Atena, acţiunile Eurobank, grup prezent şi pe piaţa din România, înregistrau un declin de 25,93%. Titlurile Piraeus Bank au scăzut cu 29,2%, iar acţiunile Alpha Bank au pierdut 26,7% din valoare. De asemenea, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani au urcat până la 10,6%.

Dragasakis a minimalizat evoluţiile de miercuri, afirmând că turbulenţele de pe piaţă erau de aşteptat după anunţarea noului Cabinet.

‘Acest Guvern vrea să îmbunătăţească operaţiunile băncilor şi să majoreze preţul acţiunilor lor. Suntem deschişi la idei şi propuneri din partea acţionarilor privaţi, pentru a întări băncile şi a le îmbunătăţi poziţia’, a explicat oficialul, excluzând orice intervenţie care ar putea slăbi poziţia acţionarilor privaţi.

‘Statul elen îşi va exercita drepturile în bănci fără să afecteze interesele acţionarilor privaţi’, le-a declarat jurnaliştilor Dragasakis, după o întâlnire cu premierul Alexis Tsipras.

Indicele principal Athens Stock Exchange (ASE) a urcat joi cu 0,98% până la 718,12 puncte, şi titlurile principalelor bănci înregistrau creşteri.

Noul premier al Greciei a anunţat, miercuri, principalele priorităţi ale Guvernului său, printre care şi renegocierea cu creditorii internaţionali a datoriei şi a programului de asistenţă financiară. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populaţia după şase ani de austeritate.

La rândul său, noul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a pledat pentru un nou ‘New Deal’ pan-european pentru a ajuta la relansarea economiei europene şi a pune capăt politicii de austeritate.

Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. Creditorii internaţionali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.

Eurobank a devenit prima bancă elenă deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) care revine sub controlul investitorilor privaţi, după majorarea cu succes a capitalului, în valoare de 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni. În urma acestei operaţiuni, participaţia deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) la Eurobank a scăzut până la 35,4%, de la aproximativ 95% anterior.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...