OMV Petrom devine cea mai profitabilă companie din Sud Estul Europei. Pe ce loc se află Dedeman și Hidroelectrica

OMV Petrom este cea mai profitabilă companie din Europa de Sud Est, potrivit topului SEENews. Compania a depășit Hidroelectrica, care era prima în topul profitabilității de anul trecut. Alte companii din România prezente în top sunt OMV Petrom Marketing, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare, Lidl, Rompetrol Downstream, Kaufland și Engie.
Andrada Ghira - mar, 24 oct. 2023, 12:55
OMV Petrom devine cea mai profitabilă companie din Sud Estul Europei. Pe ce loc se află Dedeman și Hidroelectrica

Veniturile totale ale celor mai mari 100 de companii din Europa de Est au fost anul trecut de aproape 224 miliarde de euro, în creștere cu 46% față de cifrele raportate pentru 2021. Doar trei companii au înregistrat venituri mai mici în 2022 față de 2021, un record de când se realizează acest top. Companiile din energie au avut o rată de creștere de 85% a afacerilor și au înlocuit retailul ca al doilea sector ca mărime din regiune, mai arată datele SEE News.

OMV Petrom este cea mai profitabilă companie din Sud Estul Europei, arată topul realizat de SEE News, în funcție de profitul net realizat în 2022.

Pe locul doi se află Hidroelectrica, care anul trecut ocupase primul loc, iar a treia cea mai profitabilă companie din regiune este Naftna Industrija Srbije (NIS), din care rușii de la Gazprom au pachetul majoritar.

Topul celor mai profitabile companii este completat de: Complexul Energetic Oltenia (4), Serbia Zijin Mining DOO (5), TETs Maritsa Iztok 2 EAD din Bulgaria (6), Nuclearelectrica SA (7), Natsionalna Elektricheska Kompania EAD din Bulgaria (8), Romgaz (9) și AETs Kozloduy EAD din Bulgaria (10).

Retailerul Dedeman, fondat de frații Dragoș și Adrian Pavăl se află pe locul 12 în ceea ce privește profitabilitatea. În clasamentul general, Dedeman a coborât pe poziția 33, față de locul 21 ocupat în anuarul anterior, arată datele consultate de Economica.net în clasamentul realizat de SEE News.

Noi companii care prind topul

Topul celor mai mari companii din regiune vine și cu noutăți. Cofco International România, cu activități în agricultură și afaceri de 1,6 miliarde de euro în 2022, intră în top pe locul 52.

Nuclearelectrica și Enel Energie Muntenia SA intră în top pe pozițiile 66, respectiv 67. Nuclearelectrica a avut anul trecut afaceri de 1,35 miliarde de euro, iar Enel Energie Muntenia 1,34 miliarde de euro.

O altă companie din România care intră în top, pe locul 98, este Bungee, cu afaceri de 985 milioane de euro în 2022.

Printre cele mai dinamice companii, care au înregistrat creșteri spectaculoase ale veniturilor se află Engie Energy Management România, cu o creștere de 322,83%. Compania a avut anult venituri de , 1,63 miliarde de eurofață de 338, 3 milioane de euro în 2021. Este singura companie din România prezentă în acest top, majoritatea fiind din Bulgaria.

Topul celor mai mari bănci

Profitul net al celor mai mari bănci din regiune a fost anul trecut de 5.858 miliarde de euro, în creștere de la nivelul de 4.567 miliarde de euro în 2021. Din cele 100 de bănci din top, 70 dintre ele au raportat profituri mai mari decât în 2021.

Topul celor mai mari bănci este condus de Banca Transilvania, care își păstrează poziția de anul trecut. BT avea anul trecut active de 27 de miliarde de euro și un profit de 440 milioane de euro. Pe locul trei se află BCR, care a coborât o poziție, și care a avut în 2022 active de 19,7 miliarde de euro și un profit de aproape 370 de milioane de euro. În top 10 se mai află BRD – Groupe Societe Generale (7) și ING Bank N.V. Amsterdam – Branch Bucharest (10).

Ce companii din România se află în topul general

În topul general, în care este luat în calcul și profitul net și unde OMV Petrom ocupă tot prima pozitie, se mai află și OMV Petrom Marketing, pe locul 4, urmată de Automobile Dacia și Rompetrol Rafinare.

Alte companii prezente în top sunt: Lidl Discount (13), Rompetrol Downstream (15), Kaufland (16), Engie (19), Ford Otosan (22), E.ON Energie (23), Romgaz (24), Lukoil (25), British American Tobacco (Romania) Trading (27), Profi Rom Food (29), Electrica Furnizare (32), Dedeman (33), Carrefour (35), Tinmar Energy (37), Hidroelectrica (38), Complexul Energetic Oltenia (39), Metro Cash & Carry (41), MOL Romania Petroleum Products (43), Star Assembly (44), Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – CNAIR (45), Liberty Galati (46), Mega Image (47), Ameropa Grains (48), Engie Energy Management (50), Cofco International Romania (52), Enel Energie SA (56), Dante International SA (57), Oscar Downstream (58), REWE (61), Robert Bosch (62), RCS & RDS (63), Auchan (64).

Companiile din energie au înregistrat creșteri față de anul trecut în topul celor mai mari companii din regiune. Spre exemplu, Rompetrol Rafinare a urcat de pe locul 14 pe 6, Engie de pe 29 pe 19, E.ON de pe 36 pe 23, Romgaz de pe 46 pe 24, Electrica Furnizare de pe 49 pe 32, iar Tinmar Energy de pe 67 e 37. Aceasta sunt doar câteva exemple, pe România.

Companiile din retail în schimb, au mai pierdut din poziții. Lidl România a coborât de pe 7 pe 14, Kaufland de pe 11 pe 16, Profit Rom Food de pe 23 pe 29, Dedeman de pe 21 pe 33, Carrefour de pe 26 e 35 și Mega Image de pe 33 pe 47.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat pentru a consilia Guvernul SUA cu privire la utilizarea sigură a......
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...