OMV vrea să facă petrochimie la Petrobrazi. Acum şapte ani a închis rafinăria Arpechim cu combinat petrochimic cu tot

În premieră pentru România, grupul OMV analizează posibilitatea de dezvolta la scară largă activităţi petrochimice la Petrobrazi, rafinărie care va fi modernizată tocmai pentru a furniza produse cu valoare adăugată mai mare. Creşterea pe partea de produse petrochimice face parte din  strategia companiei austriece pentru perioada 2018-2025.
Mihai Nicuţ - mar, 13 mart. 2018, 09:53
OMV vrea să facă petrochimie la Petrobrazi. Acum şapte ani a închis rafinăria Arpechim cu combinat petrochimic cu tot

Grupul petrolier austriac OMV studiază posibilitatea construirii unei instalaţii petrochimice la rafinăria Petrobrazi din România, deţinută de Petrom, după cum se arată în strategia companiei pentru anul 2025, prezentată azi de board-ul companiei.

Capacitatea de producţie în sectorul petrochimic deţinută de grupul OMV a crescut de la 1,8 milioane de tone în 2005, la 2,5 milioane de tone în 2017 şi urmează să crească şi mai mult, la 2,8 milioane de tone, la nivelul anului 2025. Cea mai mare creştere ar urma să vină din produsele petrochimice cu valoare adăugată mare-butadiene şi produse aromatice, în timp ce producţia de etilenă ar urma să rămână la acelaşi nivel.

Pentru a creşte pe partea de produse petrochimice, OMV are în vedere mai multe proiecte, printre care creşterea capacităţii rafinăriei pe care o deţine în Austria, Schwechat, pe partea de petrochimie, în parteneriat cu Borealis, o companie producătoare de plastic pe care o deţine în parteneriat cu IPIC.

În premieră însă pentru România, în strategia OMV apare, pe lista de proiecte, evaluarea potenţialului rafinăriei Petrobrazi pentru petrochimie. Petrobrazi este  a doua rafinărie ca mărime din România, şi singura deţinută de OMV în România, prin Petrom.

Strategia grupului arată o orientare tot mai puternică pentru partea de produse petrochimice, care aduce o valoare adăugată mai mare. În total, investiţiile în partea de rafinare vor ajunge la un miliard de euro în perioada 2018-2025, iar o parte din sumă va merge în creşterea producţiei pe partea de petrochimie. De asemenea, în strategia prezentată azi, apare numele rafinăriei Petrobrazi ( OMV mai are două rafinării în Europa, în Austria şi Germania – Schewchat şi Burghausen) care va fi upgradata pentru a creşte  capacitatea de livra produse cu valoare adăugată mai mare. 

“Avem o producţie mică de aromate la Petrobrazi, şi analizăm dacă putem să o creştem”, a declarat Manfred Leitner, membru al boardului OMV, responsabil de partea de rafinare şi marketing.

Compania a înregistrat un venit opraţional din activitatea de petrochimie de 104 milioane de euro în 2010, care a crescut însă de două ori şi jumătate până în 2017 (245 milioane de euro), iar estimarea este de 300 de milioane de euro în 2025.

OMV vrea să deschidă acum ce a închis în urmă cu şapte ani

OMV a cumpărat în 2004 Petrom, iar atunci compania românească avea două rafinării, Petrobrazi Ploieşti şi Arpechim Piteşti. A doua rafinărie, cea la Piteşti, a fost însă închisă în 2011, după un anunţ făcut în acest sens încă din 2007. Producţia a fost oprită definitiv, iar o parte din instalaţii urmează să fie folosită ca depozit de carburanţi.

Rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, mai important fiind că, în perioada comunistă, a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic.

Prima instalaţie a fost inaugurată în anul 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul petrochimic s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă aproape 8.000 de angajaţi. Platforma petrochimică de la Piteşti devenise, alături de cea la Borzeşti, cea mai mare din România. Ambele funcţionau lângă două dintre cele cinci mari rafinării România, acum închise: Arpechim şi RAFO.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...