One United Properties și Auchan investesc 100 mil. euro în fostele hale Ford din Bucureşti. Apar un hypermarket, apartamente şi birouri

One United Properties și Auchan România investesc 100 de milioane de euro într-un proiect imobiliar cu spaţii de birouri, apartamente şi un magazin Auchan pe terenul de 2,8 hectare al fostei fabrici Automatica, acolo unde se află şi halele Ford. 
Andrada Ghira - mar, 03 apr. 2018, 08:17
One United Properties și Auchan investesc 100 mil. euro în fostele hale Ford din Bucureşti. Apar un hypermarket, apartamente şi birouri

Proiectul One Floreasca City va avea trei componente integrate într-un ansamblu deschis: fosta hală Ford va fi restaurată și modernizată, transformându-se într-un spațiu contemporan de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri de clasă A – One Tower- și trei blocuri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade.

Fațadele laterale și luminatorul din zona centrală ale halelor Ford vor fi demontate şi restaurate cu o echipă specializată în acest fel de lucrări și remontate pe o nouă structură. Clădirea se va transforma într-un spațiu contemporan de retail operat de Auchan România. Pentru a respecta moștenirea proprietății, în cadrul amenajării vor fi expuse modele de epocă ale mărcii, unele chiar produse în perioada interbelică la București.

Investiţii de 100 de milioane de euro 

30% din suprafaţa terenului de 2,8 hectare va fi alocată spaţiilor verzi, iar proiectul va avea 1.200 de locuri de parcare subterane. Investiţia pentru dezvotlarea întregului proiect se ridică la 100 de milioane de euro. 
Licitaţia pentru incintă, groapă şi pereţi laterali aferentă componentelor de office și rezidențial este în curs de finalizare, lucrările urmând să înceapă în această lună. Toate componentele proiectului: office, retail și rezidențial vor fi livrate simultan, în 2020.

„Dezvoltatorul a cedat municipalității o suprafață de teren de 1.000 de mp și va aloca un buget de un milion de euro pentru investiții în infrastructură: Calea Floreasca va fi lărgită de la 4 la 6 benzi, cu câte o bandă suplimentară pentru fiecare sens de mers (pe sectorul cuprins între Str Glynka și Bvd. Mircea Eliade); o nouă soluție de trafic și semaforizare va fi implementată în intersecția bvd. Mircea Eliade-Calea Floreasca-Str. Ceaikovsky prin adăugarea de benzi specializate pentru virare la stânga și respeciv la dreapta; schimbarea echipamentelor de semaforizare cu unele noi, compatibile cu sistemul de management al traficului din municipiul București (BTMS); noi alveole pentru stațiile de autobuz; modernizarea sistemului de iluminat public pe Calea Floreasca pe segmentul dintre bvd. Mircea Eliade și str. Banu Antonache și modernizare intersecţiei dintre str. Glynka și Calea Floreasca”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. 

Istoria fabricii Ford din Calea Floreasca 

În 1931, Ford deschide firmă de vânzări în România, iar un an mai târziu, în 1932, Guvernul României comunică filialei Ford din Anglia (care patrona firma din România) disponibilitatea de a deschide la Bucureşti o linie de asamblare, potrivit informaţiilor Ford.

Astfel, ca urmare a acestei invitaţii, în 1935, Ford a achiziţionat un teren în cartierul bucureştean Floreasca, unde a construit o uzină modernă, dotată cu prima linie de montaj operaţională din Europa de Est, şi peste 100 de muncitori, care putea ansambla anual 2.500 de automobile şi camioane.

Ford România organiza cursuri de specializare pentru inginerii săi. Astfel se urmărea ca piesele să fie fabricate şi montate în intregime în fabrica din Floreasca sub stricta observaţie a specialiştilor. Pregătirile pentru acest pas important au început din 1939 când mostre de tapiţerie, acumulatori, şuruburi, vopsea şi alte repere, fabricate în România, fuseseră trimise la Detroit spre examinare şi sosiseră înapoi cu observaţiile corespunzătoare; sub acest aspect, investiţiile Ford se ridicau la zeci de milioane de lei.

În timpul celui de-al doilea război mondial, fabrica a început să execute exclusiv comenzi pentru Armata Română, care deţinea un parc considerabil de camioane Ford V8 4×4. În august 1944, Guvernul României clasifica fabrica Ford România ca fiind „utilaje şi construcţii abandonate de inamic” şi este inclusă sub control militar.

Odată cu încetarea războiului, directorii filialei Ford din Marea Britanie au încercat să reia legăturile cu Ford România, dar instaurarea comunismului şi deprecierea monedei naţionale au dus la suspendarea activităţilor în septembrie 1946.

Abia în 1966, Ford Motor Company a încercat să revină în România prin filiala din Germania, transmiţând o propunere de joint-venture Guvernului României. Între timp, profilul uzinei Ford din România fusese schimbat în aparatură de automatizări, aici funcţionând firma Automatica şi fiind construite noi hale.

One United Properties a fost înființată în 2007 de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, One United Properties este cunoscută pentru proiecte cum ar fi One Floreasca Lake, One Herastrau Park, One Charles de Gaulle sau One Herastrau Plaza.

Începând cu 2017, a fost înființată divizia de birouri, One Office, în portofoliul căreia a fost adăugat proiectul North Gate. Situată în Hubul Metropolitan de Nord, la 10 minute de stația de metrou Aurel Vlaicu, dezvoltarea este închiriată integral către Renault, fiind evaluată la 28 de milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...