ONU avertizează împotriva prăbuşirii ”ordinii publice” în Fâşia Gaza după o serie de jafuri

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a avertizat duminică împotriva unei prăbuşiri a "ordinii publice" în Fâşia Gaza, la o zi după jefuirea unor depozite şi centre de distribuire a ajutoarelor alimentare pe care le administrează, relatează France Presse.
AGERPRES - Dum, 29 oct. 2023, 13:17
ONU avertizează împotriva prăbuşirii ''ordinii publice'' în Fâşia Gaza după o serie de jafuri

„Mii de persoane au intrat în mai multe depozite şi centre de distribuire ale UNRWA în centrul şi sudul Fâşiei Gaza”, a afirmat această agenţie a ONU într-un comunicat.

„Este un semn îngrijorător că ordinea publică începe să se prăbuşească după trei săptămâni de război şi un asediu strict asupra Fâşiei Gaza”, a declarat directorul pentru operaţiunile UNRWA în Gaza, Thomas White. „Oamenii sunt înspăimântaţi, frustraţi şi disperaţi”.

În timp ce situaţia umanitară în Fâşia Gaza, deja catastrofală – potrivit unor organizaţii neguvernamentale – nu încetează să se deterioreze, un jurnalist de la AFP a văzut sâmbătă zeci de palestinieni jefuind unul dintre centrele de distribuire ale UNRWA la Deir el-Balah (centru).

Palestinienii strămutaţi din nordul teritoriului Fâşiei Gaza (în centru şi în sud) ieşeau din aceste centre, unul purtând un sac cu făină pe umăr, altul cu sticle de ulei sub braţ şi pungi de linte şi zahăr.

De obicei, raţiile alimentare sunt distribuite celor mai nevoiaşi dintre refugiaţi.

„Aprovizionarea pe piaţă se epuizează, iar ajutorul umanitar care intră în Fâşia Gaza cu camioane venind din Egipt este insuficient. Necesităţile populaţiei sunt enorme, chiar dacă ne referim doar la stricta supravieţuire, în timp ce ajutorul pe care îl primim este puţin şi incoerent”, a adăugat White.

Potrivit lui, „puţin peste 80 de camioane” cu ajutoare au sosit în Gaza prin terminalul de la Rafah de când a început livrarea acestei asistenţe umanitare în 21 octombrie.

„Sistemul actual al convoaielor este sortit eşecului. Foarte puţine camioane, procese lente, inspecţii stricte, aprovizionări care nu corespund necesităţilor UNRWA şi ale altor organizaţii caritabile şi mai ales interdicţia continuă asupra carburanţilor, toate acestea constituie o reţetă pentru un sistem în faliment”, a avertizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile favorabile de vânt, capacitatea totală instalată fiind de 80 MW,......
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate ...