ONU examinează o rezoluţie ce ar permite percheziţionarea navelor cu migranţi din apele internaţionale

Marea Britanie a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care le-ar permite europenilor să percheziţioneze navele suspecte în apele internaţionale din largul Libiei pentru a încerca să limiteze fluxul de migranţi în Mediterana, au declarat diplomaţi citaţi de AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 16 sept. 2015, 19:14
ONU examinează o rezoluţie ce ar permite percheziţionarea navelor cu migranţi din apele internaţionale

Acest text ar putea fi supus unui vot săptămâna viitoare înainte de începerea Adunării generale a ONU unde numeroşi lideri europeni sunt aşteptaţi şi unde se va discuta despre criza migraţiei.

Rezoluţia, obţinută în copie de AFP, îi va autoriza pe europeni ‘să inspecteze în apele internaţionale din largul coastelor Libiei navele suspectate că sunt utilizate de călăuze pentru a transporta migranţi din Libia’.

Va fi necesar în prealabil ca europenii ‘să facă eforturi pentru a obţine permisiunea ţărilor sub pavilionul cărora se află aceste nave’.

Dacă suspiciunile sunt confirmate, navele vor putea fi ‘percheziţionate’ şi apoi făcute inutilizabile sau distruse.

Autorizaţiile vor fi date pe un an pentru a răspunde unor ‘circumstanţe excepţionale şi specifice’.

Aceste măsuri nu se vor aplica decât traficului căruia i-au căzut victimă migranţii din Mediterana ‘în apele internaţionale din largul Libiei’, subliniază rezoluţia, care nu pune în discuţie dispoziţiile generale ale dreptului mării.

De asemenea, reaminteşte textul, legile internaţionale permit deja controlul navelor suspectate de activităţi criminale şi care navighează fără pavilion sau cu acordul statelor sub pavilionul cărora se află.

În plus, rezoluţia invită ţările membre să ajute Libia să-şi securizeze frontierele şi să lupte împotriva călăuzelor. Ea subliniază că migranţii ‘trebuie trataţi cu umanitate şi demnitate’ şi cu respectarea drepturilor lor.

Drept răspuns la obiecţiile ridicate de Rusia, a explicat un diplomat, ‘am folosit un limbaj foarte precis şi am menţionat circumstanţele exacte ale utilizării forţei’.

Potrivit diplomaţilor, migranţii găsiţi pe navele controlate vor fi salvaţi şi transportaţi în Italia, unde eventualele solicitări de azil vor fi examinate.

UE a aprobat luni recurgerea la forţă militară împotriva călăuzelor care operează în largul Libiei, în cadrul unei consolidări a operaţiunii sale navale în Mediterana.

Pentru moment, această misiune nu permite urmărirea călăuzelor la sol sau în apele teritoriale libiene, întrucât acest lucru ar necesita un acord formal al guvernului libian.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intenţionează să organizeze o reuniune la nivel înalt privind criza migratorie pe 30 septembrie la New York, în marja Adunării generale.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...