OPEC va analiza impactul producţiei mari de petrol obţinută de SUA din zăcămintele de şist

OPEC a format un comitet care va analiza impactul producţiei mari de petrol obţinută de Statele Unite din exploatarea zăcămintelor de şist asupra pieţei, recunoscând astfel îngrijorarea unora din statele membre ale organizaţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 20:43
OPEC va analiza impactul producţiei mari de petrol obţinută de SUA din zăcămintele de şist

„Există o îngrijorare. Comitetul va analiza efectul petrolului extras din zăcămintele de şist asupra pieţei mondiale a OPEC”, a declarat ministrul Petrolului din Nigeria, Diezani Alison-Madueke.

Succesul avut de SUA în extragerea petrolului cu tehnici de fracturare hidraulică şi forare orizontală a dus la scăderea importurilor americane din unele state membre ale OPEC, în special în cazul celor din Africa, care extrag ţiţei uşor, similar cu cel din America de Nord.

La începutul lunii mai, Statele Unite produceau 7,37 milioane de barili de petrol pe zi, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cel mai mult după februarie 1992, potrivit datelor Administraţiei americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Importurile de petrol ale SUA din Angola au scăzut în martie la 85.000 de barili pe zi, cel mai redus nivel din 1993. Achiziţiile din Nigeria s-au redus în februarie la 194.000 de barili pe zi, minimul ultimilor 19 ani.

Creşterea concurenţei din SUA înseamnă că ţările africane trebuie să înceapă să se uite în interior şi să creeze pieţe alternative.

„Asia a fost întotdeauna o piaţă alternativă, dar ţineţi seama că şi China ar putea descoperi în curând gaze de şist”, a spus Alison-Madueke.

Membri OPEC precum Libia, Algeria şi Iran nu sunt îngrijoraţi de impactul hidrocarburilor extrase din zăcăminte de şist asupra cererii, iar ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a spus că este doar de o altă sursă absorbită de piaţă, aşa cum a fost şi cu petrolul din Marea Nordului, Brazilia şi Rusia.

Acum cinci luni, secretarul general al OPEC, Abdalla el-Badri, spunea că organizaţia nu este îngrijorată, dar între timp şi-a nuanţat poziţia.

„Studiem foarte atent în ce măsură producţia OPEC poate fi afectată de exploatările de şist. Poate că americanii vor creşte livrările cu 1 milion de barili, iar altcineva le vor reduce cu 1 milion. Nu este vorba doar de producţia americanilor. Primim diferite cifre despre petrolul de şist, încercăm să obţinem informaţii mai exacte”, a arătat Abdalla el-Badri.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mic număr de pacienţi la ATI din ultimele şase luni, cel mai mic număr de cazuri active din ultimele şapte luni. 6.191 de internaţi din cauza COVID-19 în toată ţara – Coronavirus miercuri dimineaţă – 12.05.2021
Cel mai mic număr de pacienţi la ATI din ultimele şase luni, cel mai mic număr de cazuri active din ultimele şapte luni. ...
Criza Coronavirus 12 mai 2021 (cea mai recentă raportare - mari, 11 mai, ora 13): Cu excepţia numărului de decese înregistrate în 24 de ore (101 morţi, creştere faţă de ultimele zile)......
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 12.05.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 12.05.2021
Euro a început ziua la valori apropiate de cele înregistrate ieri la cursul BNR (EURO/RON). Dolarul creşte.
Israelul este interesat să colaboreze cu România în domeniul apărării – Ambasador
Israelul este interesat să colaboreze cu România în domeniul apărării – Ambasador
Guvernul israelian este interesat să colaboreze cu Guvernul român în domeniul apărării, prin participarea la programe ...
Schimbări majore pentru RCA. Asociație de consumatori scrie ministrului Finanțelor: Nu discriminați persoanele fizice, nu induceți creșterea prețurilor, tratați și asigurătorii ca pe service-uri!
Schimbări majore pentru RCA. Asociație de consumatori scrie ministrului Finanțelor: Nu discriminați persoanele fizice, ...
După COTAR, asociație de transportatori și service-uri, și una dintre asociațiile reprezentative ale consumatorilor ...