Operatorii de internet şi reţele sociale, pasivi în faţa ameninţării reprezentate de ISIS – raport parlamentar francez

Marii operatori de internet şi reţele sociale nu au luat măsuri în faţa ameninţării propagandei jihadiste şi au dat dovadă de o 'atitudine pasivă', se arată într-un raport parlamentar francez publicat miercuri, după şase luni de anchete privind organizaţia Stat Islamic şi mijloacele folosite de aceasta, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 17:16
Operatorii de internet şi reţele sociale, pasivi în faţa ameninţării reprezentate de ISIS - raport parlamentar francez

‘Pare foarte clar faptul că platformele de social media nu sunt suficient de proactive în lupta împotriva propagandei Daesh (acronimul în limba arabă pentru Stat Islamic)’, precizează raportul, la realizarea căruia au contribuit zeci de audieri ale unor experţi, sociologi, oficiali de poliţie, însă şi reprezentanţi ai Facebook, Twitter, Google şi Dailymotion.

Aceşti operatori ‘trebuie să se doteze cu instrumente şi echipe performante pentru a lupta împotriva proliferării discursurilor extremiste şi nu trebuie să se limiteze, aşa cum se întâmplă acum, la o atitudine pasivă care constă pur şi simplu în ştergerea mesajelor semnalate de utilizatori sau de autorităţi’, se precizează în raportul parlamentar.

În plus, conţinutul anumitor mesaje este considerat ilegal în unele ţări, iar în altele nu, iar nivelul de blocare a acestor mesaje variază la nivel local.

‘Reţelele sociale interpretează în mod larg libertatea de exprimare sau dreptul la informaţii şi unele persoane chestionate au vorbit despre impunitate în reţelele sociale, unde Daesh recrutează şi obţine fonduri ca urmare a indiferenţei acestor companii în domeniu’, afirmă raportul.

În plus, ‘resursele umane consacrate depistării conţinuturilor ilegale sunt foarte reduse’, se afirmă în raport, menţionând în special Twitter, care dispune de o sută de persoane în întreaga lume, ceea ce afectează monitorizarea conţinutului mesajelor.

Raportul dă exemplul înregistrării video a ucigaşului de la Magnanville (care a asasinat un cuplu de poliţişti pe 14 iunie la locuinţa acestora în regiunea pariziană) postată imediat după crimă pe Facebook live şi care nu a fost retrasă decât 11 ore mai târziu.

Propaganda Daesh, profesională şi organizată, se bazează pe şapte branşe media specializate – între care agenţia Amaq – în producţia de conţinuturi vizuale, scrise sau audio, se precizează în raport. Publicaţiile sale au fost traduse în unsprezece limbi, inclusiv în mandarină, rusă şi turcă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...