Operatorii mobili au finalizat modificările tehnice în benzile de 1800 MHz. Urmează tranziţia pentru 900 MHz

Operatorii mobili (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone) au finalizat cu succes migrarea serviciilor în benzile de frecvenţe de 1.800 MHz, pentru viteze de 4G, şi pregătesc, în noaptea de 4 spre 5 aprilie tranziţia în benzile de 900 MHz pentru 3G, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 11:08
Operatorii mobili au finalizat modificările tehnice în benzile de 1800 MHz. Urmează tranziţia pentru 900 MHz

Potrivit arbitrului telecom, companiile respective care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de ANCOM în anul 2012 au finalizat cu succes procedura de modificare a parametrilor tehnici ai reţelelor pentru a utiliza benzile de 1800 MHz în condiţiile stabilite prin licitaţie.

Tranziţia a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, în intervalul orar 00,00 – 04,00, şi nu au fost înregistrate incidente pe parcursul desfăşurării operaţiunilor, impactul asupra furnizării serviciilor către utilizatori fiind minim.

Pe de altă parte, furnizorii de comunicaţii mobile (Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone) vor implementa cea de-a doua etapă a tranziţiei, pentru benzile de 900 MHz, operaţiune ce va avea loc în noaptea de 4 spre 5 aprilie, în aceleaşi condiţii care au fost anunţate şi pentru etapa precedentă.

‘Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor. Şi această etapă se va desfăşura sub supravegherea ANCOM, pentru a asigura eficienţa procesului şi intervenţia rapidă a echipelor tehnice ale operatorilor pentru remedierea eventualelor deficienţe sesizate’, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029.

În a doua jumătate a anului 2012, Autoritatea a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029.

Pentru prima dată în România, licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036 euro.

În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...