Operatorii mobili realizează tranziţia la benzile de frecvenţe radio câştigate la licitaţia din 2012

Operatorii care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ în anul 2012 efectuează, începând de luni, modificările necesare în reţelele proprii pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz şi 1800 MHz, a anunţat arbitrul telecom.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 14:17
Operatorii mobili realizează tranziţia la benzile de frecvenţe radio câştigate la licitaţia din 2012

Licenţele de utilizare a acestor frecvenţe radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 şi sunt valabile până la 5 aprilie 2029.

Potrivit sursei citate, în perioada care precede data de intrare în vigoare a licenţelor, operatorii fac modificările tehnice ale reţelelor necesare pentru a asigura tranziţia către resursele de spectru adjudecate la licitaţia din anul 2012, conform unor planuri de migrare comune.

Schimbările efective ale benzilor utilizate vor avea loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00,00 şi 4,00 pentru banda de 1.800 MHz, urmând ca, pentru banda de 900 MHz, să fie stabilită o altă dată în cursul acestei săptămâni, care va fi anunţată. Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic, iar pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor.

Operatorii au informat Autoritatea că au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziţie rapidă şi eficientă, iar modificările ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor către utilizatorii finali.

Prin echipele sale tehnice fixe şi mobile, ANCOM va monitoriza în permanenţă modul de desfăşurare a acestei tranziţii şi va susţine operatorii pentru asigurarea succesului întregii operaţiuni.
În a doua jumătate a anului 2012, Autoritatea a organizat licitaţia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licenţele de spectru s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682.136.036 euro. În urma licitaţiei, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile a crescut cu 77%.

Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu ceilalţi titulari ai licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, astfel încât apelurile către numărul unic de urgenţă să poată fi efectuate chiar şi atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a reţelei la care este abonat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...