Operatorii telecom solicită autorităţilor predictibilitate şi susţinerea industriei

România și românii beneficiază în continuare de servicii de telecomunicații de top, însă pentru ca acest avantaj să nu fie pierdut este nevoie în continuare de investiții. Aceasta este una din concluziile transmise de cei patru mari operatori telecom de pe piața locală, Digi, Telekom, Orange și Vodafone în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2020. 
Economica.net - joi, 05 nov. 2020, 13:21
Operatorii telecom solicită autorităţilor predictibilitate şi susţinerea industriei

Susținerea industriei este văzută ca o necesitate în condiția în care companiile și-au îmbunătățit permanent ofertele de pentru consumatori, iar în același timp au investit sume considerabile în extinderea rețelelor, rentabilitatea capitalului în industrie fiind în scădere în ultimii 5 ani.

Este nevoie de predictibilitate, în condițiile în care aproape an de an operatorii sunt luați prin surprindere de modificări fie ale taxelor existente, fie de introducerea de noi taxe sau a unor noi reglementări, care trebuie implementate extrem de rapid, a declarat Miroslav Majoros, CEO Telekom România. Vorbind de posibilitatea excluderii unor furnizori, el a subliniat că este nevoie de criterii tehnice, în special pe coordonata securității cibernetice, pentru a fi luate decizii în raport cu furnizorii. El a a adăugat că o astfel de decizie a autorităților ar trebui însoțită de măsuri de suport pentru operatori.

Un mesaj similar a avut și Liudmila Climoc, CEO Orange România, care a subliniat că existența unei competiții a furnizorilor este esențială pentru ca operatorii să asigure prețuri competitive și să aibă eficiență în investițiile în rețea. Ea a menționat că sunt înțelese preocupările legate de securitatea cibernetică a 5G , dar că este necesar ca prin cadrul legal este necesar să se asigure existența unui număr suificient de furnizori pentru a fi menținută competiția pe piață. Alinierea legislației în domeniu din România cu cea a Uniunii Europene, respectiv cu setul de instrumente 5G a fost văzută ca o posibilă direcție de urmat.

Vorbind de viitoarele reglementări 5G, Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat că trebuie avut în vedere care va fi calendarul schimbărilor, scopul lor, respectiv dacă ele vor afecta doar rețelele mobile, sau și cele fixe, precum și impacul financiar asupra industriei, asupra competiției și asupra calității serviciilor asigurate cetățenilor români.

Făcând referire la prețul viitorului spectru, Valentin Popoviciu, vice președinte Digi, a declarat că ar trebui să existe o analiză corectă a acestuia, stabilirea prețului corect trebuind să țină cont în opnia sa de mai multi factori, precum prețul unitar pe locuitor, veniturile pe consumator, puterea de cumpărare, și nu doar să fie calculat prin raportare la prețurile obținute de alte state.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca din Italia spre Australia
Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la...
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
Aproape un miliard de tone de alimente au fost risipite în 2019 – Raport ONU
O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor ...
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Bucureştenii se implică în digitalizarea Capitalei
Un număr din ce în ce mai mare de bucureșteni folosesc AmParcat, cea mai rapidă, civilizată și ușoară metodă ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a împrumutat 461,2 milioane de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 461,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...