Operatorii telecom solicită autorităţilor predictibilitate şi susţinerea industriei

România și românii beneficiază în continuare de servicii de telecomunicații de top, însă pentru ca acest avantaj să nu fie pierdut este nevoie în continuare de investiții. Aceasta este una din concluziile transmise de cei patru mari operatori telecom de pe piața locală, Digi, Telekom, Orange și Vodafone în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2020. 
Economica.net - joi, 05 nov. 2020, 13:21
Operatorii telecom solicită autorităţilor predictibilitate şi susţinerea industriei

Susținerea industriei este văzută ca o necesitate în condiția în care companiile și-au îmbunătățit permanent ofertele de pentru consumatori, iar în același timp au investit sume considerabile în extinderea rețelelor, rentabilitatea capitalului în industrie fiind în scădere în ultimii 5 ani.

Este nevoie de predictibilitate, în condițiile în care aproape an de an operatorii sunt luați prin surprindere de modificări fie ale taxelor existente, fie de introducerea de noi taxe sau a unor noi reglementări, care trebuie implementate extrem de rapid, a declarat Miroslav Majoros, CEO Telekom România. Vorbind de posibilitatea excluderii unor furnizori, el a subliniat că este nevoie de criterii tehnice, în special pe coordonata securității cibernetice, pentru a fi luate decizii în raport cu furnizorii. El a a adăugat că o astfel de decizie a autorităților ar trebui însoțită de măsuri de suport pentru operatori.

Un mesaj similar a avut și Liudmila Climoc, CEO Orange România, care a subliniat că existența unei competiții a furnizorilor este esențială pentru ca operatorii să asigure prețuri competitive și să aibă eficiență în investițiile în rețea. Ea a menționat că sunt înțelese preocupările legate de securitatea cibernetică a 5G , dar că este necesar ca prin cadrul legal este necesar să se asigure existența unui număr suificient de furnizori pentru a fi menținută competiția pe piață. Alinierea legislației în domeniu din România cu cea a Uniunii Europene, respectiv cu setul de instrumente 5G a fost văzută ca o posibilă direcție de urmat.

Vorbind de viitoarele reglementări 5G, Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România, a declarat că trebuie avut în vedere care va fi calendarul schimbărilor, scopul lor, respectiv dacă ele vor afecta doar rețelele mobile, sau și cele fixe, precum și impacul financiar asupra industriei, asupra competiției și asupra calității serviciilor asigurate cetățenilor români.

Făcând referire la prețul viitorului spectru, Valentin Popoviciu, vice președinte Digi, a declarat că ar trebui să existe o analiză corectă a acestuia, stabilirea prețului corect trebuind să țină cont în opnia sa de mai multi factori, precum prețul unitar pe locuitor, veniturile pe consumator, puterea de cumpărare, și nu doar să fie calculat prin raportare la prețurile obținute de alte state.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...