Oprea: Este o oportunitate importantă pentru România să consolideze şi să dezvolte relaţiile cu SUA

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a afirmat duminică, în urma vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, că în actualul context de securitate, este o oportunitate importantă pentru România să consolideze şi să dezvolte relaţiile cu SUA, în special în planul stabilităţii şi securităţii naţionale şi regionale.
Economica.net - Dum, 11 oct. 2015, 09:34
Oprea: Este o oportunitate importantă pentru România să consolideze şi să dezvolte relaţiile cu SUA

Vicepremierul Oprea a efectuat, la invitaţia FBI, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la Washington, unde a avut o serie de întâlniri cu Procurorul General al SUA, cu reprezentanţii Departamentului de Justiţie, ai principalelor agenţii federale de aplicare a legii, cu şeful Comunităţii de Informaţii al SUA, care îndeplineşte şi funcţia de consilier principal pe probleme de informaţii al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, precum şi cu membri ai Senatului american.

„În urma întrevederilor cu aceşti înalţi oficiali americani s-au desprins două concluzii deosebit de importante pentru România, pentru siguranţa şi securitatea fiecăruia dintre noi. Prima veste bună se referă la regimul vizelor pentru Statele Unite ale Americii, iar a doua, pe care o consider şi mai relevantă, în contextul geopolitic complicat din jurul ţării noastre, vizează sporirea garanţiilor de securitate pentru România. Pe durata fiecăreia dintre întrevederi am primit mesaje foarte încurajatoare şi apreciative faţă de ceea ce înseamnă relaţia pe care România o are cu SUA, prin Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări. În actualul context de securitate, este o oportunitate importantă pentru România să consolideze şi să dezvolte aceste relaţii, în special în planul stabilităţii şi securităţii naţionale şi regionale”, a spus Oprea, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

El a subliniat că ţara noastră, prin eforturile militare pe care le-a făcut în cadrul NATO, prin cooperarea din domeniul securităţii şi prin contribuţia din domeniul intelligence-ului, este apreciată la cel mai înalt nivel de către Administraţia americană.

Gabriel Oprea a punctat că principalele teme abordate cu oficialii americani au vizat domeniul securităţii, al consolidării statului de drept, al justiţiei şi al aplicării legii.

„Este unanim apreciat că această componentă de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA este cea mai relevantă şi mai robustă, cu atât mai mult în actualul context geopolitic regional”, a spus Oprea.

Totodată, el a arătat că un mesaj important pe care a ţinut să-l transmită atât reprezentanţilor Administraţiei americane, cât şi senatorilor americani a fost acela referitor la determinarea României de a continua demersurile pentru includerea în Programul Visa Waiver.

Vicepremierul a precizat că a semnat împreună cu Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, demers care reprezintă îndeplinirea de către ţara noastră a celui mai important criteriu tehnic necesar includerii în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii români.

În întâlnirea cu directorul Comunităţii de Informaţii a SUA, James Clapper, vicepremierul a fost reconfirmată cooperarea foarte bună dintre cele două state în special în domeniul intelligence.

„Domnul Clapper a acceptat invitaţia de a efectua o vizită în România, prilej cu care vom putea dezvolta relaţiile bilaterale în ceea ce priveşte întărirea securităţii şi intensificarea schimbului de informaţii”, a adăugat Oprea.

În ceea ce priveşte problematica Afacerilor Interne vicepremierul a arătat că a avut discuţii cu şefii FBI şi DEA, ocazie cu care s-a reconfirmat că specialiştii români din domeniul securităţii naţionale ”sunt adevăraţi profesionişti cu care se cooperează foarte bine şi eficient”.

Oprea a afirmat că a lansat invitaţia şefului Agenţiei Antidrog Americane de a face o vizită în România, în perioada următoare.

Totodată, el a spus că a avut discuţii cu senatorul Ron Johnson, preşedintele Comitetului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale şi cu senatorul Richard Burr, preşedintele Comitetului pentru Informaţii al Senatului SUA, care au apreciat rolul României în actualul context geopolitic.

„În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanţa facilităţii de la Deveselu, pe care o vom operaţionaliza până la sfârşitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacităţii României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune. Fiecare pas înainte pe care îl facem pe linia cooperării cu autorităţile din SUA contribuie la consolidarea Parteneriatului nostru Strategic, obiectiv de relevanţă majoră în planul stabilităţii şi al securităţii regionale. Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă pentru România, alături de prezenţa în UE şi NATO, un pilon major al politicii noastre externe”, a arătat vicepremierul, adăugând că obiectivele vizitei au fost stabilite împreună cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis, iar rezultatele întrevederilor le-au fost comunicate.

Sursă – AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...