OPSFPR cere din partea statului ca transportatorii feroviari să aibă parte de același tratament ca transportatorii rutieri în cazul accidentelor comise din vina angajaților

Organizaţia Patronală a Societăţilor Feroviare Private din România cere tratament egal pentru operatorii de transport feroviar de marfă şi de călători, similar cu cel al transportatorilor rutieri, în cazul accidentelor feroviare săvârşite din vina angajaţilor cu funcţii în siguranţa circulaţiei, conform unui comunicat transmis joi, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 18 mai 2023, 21:40
OPSFPR cere din partea statului ca transportatorii feroviari să aibă parte de același tratament ca transportatorii rutieri în cazul accidentelor comise din vina angajaților

„După accidentul de la Toporu, în care două locomotive s-au ciocnit, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR) a tras pe dreapta toate trenurile United Railways. Prin documentul emis de ASFR, începând cu data de 17 mai a.c. se restricţionează certificatul unic de siguranţă aparţinând operatorului de transport feroviar United Railways. De asemenea, ASFR a dispus anularea circulaţiei tuturor trenurilor programate şi neexpediate şi neprogramarea altor trenuri până la noi dispoziţii. Potrivit documentului, trenurile aflate în circulaţie trebuie să îşi continue mersul până la staţia de destinaţie cu asigurarea de către operator a tuturor măsurilor de siguranţă.

Deşi operatorul United Railways (UR) nu este membru al Organizaţiei Patronale a Societăţilor Feroviare Private din România, transmitem în numele membrilor noştri acest comunicat de presă, prin care ne exprimăm dezacordul faţă de măsura extremă luată faţă de acest operator feroviar, aceea de a i se ridica licenţa, urmare a incidentului de la Toporu”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii organizaţiei precizează că nu sunt „sub nicio formă” de acord cu comportamentul salariatului UR, dar nu pot accepta ca pentru o abatere a unui salariat, oricât de gravă ar fi ea, să se ia măsuri care conduc practic la oprirea activităţii firmei respective.

„În niciunul dintre celelalte domenii ale transporturilor (aviaţie, transport rutier, transport naval) nu se iau astfel de măsuri, împotriva operatorului, chiar dacă incidentele s-au soldat cu victime umane”, subliniază sursa citată.

OPSFPR semnalează că a trimis de mai multe ori, în ultimii patru ani, către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi către autorităţile din subordinea acestuia, propuneri care să conducă la întărirea disciplinei salariaţilor cu funcţii de răspundere în siguranţa circulaţiei, dar din partea decidenţilor din cadrul ministerului sau a autorităţilor competente nu s-a întreprins nimic în acest sens.

„Să nu uităm ca mecanicii de locomotivă îşi desfăşoară activitatea pe proprie răspundere, iar în activitatea feroviară avem şi Poliţie de Transport Feroviar, care are în obligaţie şi efectuarea unor controale, în sensul depistării salariaţilor din transportul feroviar, şi de a-i sancţiona direct pe cei care nu respectă normele şi regulamentele privind siguranţa circulaţiei”, se mai menţionează în comunicat..

Patronatul societăţilor feroviare private consideră că astfel de incidente trebuie tratate la fel ca la transportul rutier, cu măsuri asupra celui care a săvârşit abaterea, nu a firmei la care este angajat.

„Considerăm că măsura luată este abuzivă şi are implicaţii majore în sistemul concurenţial din transportul feroviar de marfă, prin eliminarea unui operator din piaţa de transport, mai ales pentru faptul că accidentul feroviar este anchetat în prezent de AGIFER, instituţie abilitată să stabilească cu exactitate cauzele producerii acestui eveniment feroviar. O astfel de măsură poate pune şi pe viitor orice operator de transport feroviar la cheremul mecanicului de locomotive, sau al altui angajat cu funcţie în siguranţa circulaţiei. Măsura ASFR a fost luată în conformitate cu prevederile OMTIC nr. 932/2020, Capitolul III, articolul 4. şi a prevederilor OUG nr. 73/2019 privind siguranţa feroviară. O măsură similară a fost luată în urmă cu doi ani la adresa societăţii Tim Rail Cargo, după accidentul din staţia Feteşti.

Ne întrebăm de ce nu s-au luat astfel de măsuri şi în cazul unor accidente provocate din vina mecanicilor de locomotive ai operatorilor de transport feroviar cu capital majoritar de stat – CFR Marfă şi CFR Călători? Cerem Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi autorităţilor competente în acest domeniu, din subordinea acestuia, să revizuiască cât mai urgent ordinele şi regulamentele, astfel încât atunci când o astfel de abatere este săvârşită de un angajat în domeniul siguranţei circulaţiei, al unui operator feroviar, răspunderea să fie directă şi personală, fără implicaţii asupra activităţii operatorului”, spun reprezentanţii OPSFPR.

Un accident feroviar, în care au fost implicate două locomotive, a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, între localităţile Toporu şi Chiriacu din judeţul Giurgiu, doi bărbaţi, mecanici de locomotivă, fiind răniţi. Unul dintre aceştia se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sursa foto: RomaniaTv.net

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă din consumul de energie....
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...