Orban: Mecanismele de corecţie pe fondurile UE ar trebui eliminate gradual

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat marţi, în reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE de la Bruxelles, că mecanismele de corecţie pe fondurile UE ar trebui eliminate gradual.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 16:32
Orban: Mecanismele de corecţie pe fondurile UE ar trebui eliminate gradual

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (UE), reunit marţi 29 mai 2012 la Bruxelles, a avut ca principal subiect viitorul cadru financiar al Uniunii Europene 2014-2020.

„În ceea ce priveşte sistemul actual al mecanismelor de corecţie, România consideră că acestea ar trebui eliminate gradual. Din această perspectivă, considerăm că propunerea Comisiei privind introducerea unor corecţii temporare reprezintă un pas înainte”, a subliniat Leonard Orban, potrivit unui comunicat MAEur.

De asemenea, potrivit sursei citate, discuţiile de la reuniunea CAG au continuat temele abordate la precedentele două reuniuni ale consiliului, de data aceasta fiind dezbătut întregul pachet de negociere, pe baza propunerii formulate de preşedinţia daneză în exerciţiu a Consiliului UE.

România, la fel ca şi celelalte state membre din grupul „Prietenii Coeziunii”, şi-a reiterat susţinerea faţă de nivelul de finanţare propus de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, în timp ce statele net contribuitoare au pledat pentru o reducere semnificativă a viitorului buget al Uniunii, evidenţiază comunicatul MAEur.

„Viitorul cadru financiar multianual al UE trebuie să asigure finanţarea corespunzătoare pentru obiectivele şi proiectele ambiţioase ale Uniunii pe 2014-2020, cu accent pe politica de coeziune şi politica agricolă comună”, a afirmat Orban.

Totodată, ministrul român a oferit în intervenţia sa informaţii despre conferinţa „Provocări şi oportunităţi pentru viitorul buget al UE”, care va fi organizată de Guvernul Românei la 1 iunie 2012, la Bucureşti.

Grupul de ţări numit „Prietenii coeziunii” cuprinde 15 state membre ale Uniunii Europene care au poziţii similare în ce priveşte politica de coeziune: România, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Malta, Spania, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Slovacia, Polonia şi Ungaria. Din grup face parte şi Croaţia, care a semnat deja Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, mai precizează comunicatul MAEur.

La precedenta reuniune CAG, organizată pe 24 aprilie în Luxemburg, România împreună cu alte 11 state membre şi cu Croaţia au prezentat o declaraţie comună privind asigurarea unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020. De asemenea, Orban a subliniat că România nu este de acord cu o eventuală condiţionare a alocărilor pentru viitorul buget de capacitatea de absorbţie existentă la un anumit moment în statele membre.

Ministrul Orban a reiterat atunci poziţia României pentru menţinerea unor alocări financiare semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună în următorul exerciţiu financiar al UE.

„În contextul condiţiilor economice actuale, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra acelor instrumente care promovează creşterea economică, ocuparea forţei de muncă şi investiţiile. În acest sens, Uniunea Europeană are nevoie de o politică de coeziune puternică pentru a consolida piaţa internă. Acesta a fost mesajul pe care România, împreună cu statele membre care beneficiază în prezent de alocări semnificative în cadrul acestei politici, l-a transmis în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale din Luxemburg”, a declarat pe 24 aprilie ministrul Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această săptămână Comisia Europeană a aprobat două scheme de ajutor de......
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
Armata chineză a anunţat miercuri încheierea "cu succes" a exerciţiilor militare din jurul Taiwanului, transmite dpa.
BTA: Traficul pe podul Vidin-Calafat a atins cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani
BTA: Traficul pe podul Vidin-Calafat a atins cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani
Traficul pe podul peste Dunăre care face legătura între oraşul Vidin din Bulgaria şi oraşul Calafat din România este ...
Mol a plătit banii datoraţi de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba
Mol a plătit banii datoraţi de Rusia Ucrainei pentru reluarea livrărilor de petrol prin conducta Drujba
Mol, cea mai mare companie de rafinare din Ungaria, a anunţat miercuri că a plătit ea tarifele de tranzit datorate de ...