Orban: Raportul de audit al CE privind POSDRU va fi gata în câteva săptămâni

Raportul de audit al Comisiei Europene realizat în urma recentelor misiuni în România legate de derularea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va fi finalizat în câteva săptămâni, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 12:46
Orban: Raportul de audit al CE privind POSDRU va fi gata în câteva săptămâni

El a afirmat că, indiferent dacă Bruxellesul va lua sau nu decizia de suspendare a fondurilor în cadrul POSDRU, autorităţile române vor fi nevoite să ia rapid toate măsurile de corecţie necesare pentru funcţionarea optimă a acestui program.

„Raportul de audit în mod cert va mai dura câteva săptămâni cel puţin. În primul rând, procedura e să vină proiectul de raport şi partea română are timp la dispoziţie să reacţioneze. Şi, în funcţie de chestiunea respectivă, se va avea în vedere luarea unei decizii sau a altei decizii”, a spus Orban la sfârşitul Consiliului Afaceri Generale (CAG), adăugând că, în cursul după-amiezii de marţi, are programată o întâlnire cu Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, una din temele de discuţie fiind subiectul POSDRU.

„Nici proiectul (de raport) nu este încă definitivat. Ne aşteptăm să mai dureze câteva săptămâni”, a declarat ministrul român.

Leonard Orban a declarat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, problemele identificate în derularea POSDRU va trebui să fie corectate.

„Eu am subliniat foarte clar. În niciun caz nu generalizez la nivelul tuturor proiectelor care sunt implementate, dar este evident că sunt probleme pe anumite proiecte care au fost implementate sau sunt în curs de implementare”, a explicat el.

„Sunt anumite probleme de sistem care vor trebui rapid de tot corectate astfel încât să evităm să avem o dezangajare la sfârşitul acestui an şi mai ales să evităm dezangajarea automată la sfârşitul anului 2013”, a mai spus Orban, care a reamintit că riscul de dezangajare în prezent este de aproximativ 100 de milioane la sfârşitul lui 2012 şi de peste 1,1 miliarde de euro pentru întreg anul 2013.

În plus, Leonard Orban a declarat că România trebuie să ia rapid ‘măsurile de corecţie necesare care să permită ca programul să funcţioneze optim cât mai repede posibil, în cursul acestui an’.

„Şi, pe baza acestei funcţionări, să avem o absorbţie cât mai crescută şi, un lucru foarte important, de cât mai bună calitate. Adică să vedem efectiv rezultatele acestei absorbţii, ale acestei utilizări a fondurilor alocate programului POSDRU„, a afirmat el.

Ministrul afacerilor europene declara la 21 mai, la Bucureşti, că Executivul UE urmează să decidă, cel mai probabil, suspendarea plăţilor de bani europeni în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), în urma misiunilor de audit, adăugând însă că nu a văzut raportul de audit.

Comisia Europeană a precizat însă, în aceeaşi zi, că auditorii săi sunt în proces de analizare a constatărilor recentelor misiuni de audit de la Bucureşti şi că nu s-a luat o decizie privind o eventuală suspendare a plăţilor în cadrul POSDRU pentru România.

„Auditorii Comisiei Europene sunt în proces de analizare a constatărilor recentelor misiuni de audit în România. Pentru moment, nu a fost trasă nicio concluzie şi nu a fost luată nicio decizie privind o eventuală suspendare a plăţilor”, a precizat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, responsabil de fondurile oferite în cadrul POSDRU.

„Luarea oricărei decizii privind suspendarea va dura în orice caz câteva săptămâni deoarece autorităţile române vor primi ocazia de a comenta constatările”, a mai explicat Todd.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică 2022: răspunsuri la întrebări frecvente despre formular. 25 mai, ultima zi în care puteţi plăti dările aferente veniturilor extrasalariale obţinute în 2021
Declaraţia unică 2022: răspunsuri la întrebări frecvente despre formular. 25 mai, ultima zi în care puteţi plăti ...
25 mai inclusiv e ultima zi pentru plata dărilor aferente veniturilor extrasalariale mai mari sau egale cu plafonul de 27.600 de lei, obţinute de persoanele fizice în anul 2021, pentru declararea......
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat și amenințări cu Tribunalul
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat ...
Se încinge iar scandalul dintre service-urile membre ale asociației de transportatori COTAR și actualul lider al pieței ...
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce ...
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...