Ordinele comerciale de cumpărare de euro au readus cursul peste 4,48 lei/euro

Cursul de schimb a urcat din nou peste 4,48 lei/euro în a doua parte a zilei, pe fondul ordinelor de cumpărare de euro plasate de companii clienţi ai băncilor, iar volumele de tranzacţionare pentru întreaga şedinţă s-au încadrat în media celor din luna decembrie.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 15:08
Ordinele comerciale de cumpărare de euro au readus cursul peste 4,48 lei/euro

Cursul de schimb leu/euro a urcat de miercuri peste nivelul de 4,48 unităţi pe piaţa interbancară, pentru prima dată de la finele lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel.

La debutul şedinţei interbancare de luni euro a fost cotat la 4,4775 – 4,4800 lei, cu 0,3 – 0,35 bani (aproximativ 0,07%) sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4810 – 4,4830 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au fluctuat într-un interval îngust, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4740 lei/euro, iar maximul de 4,4775 lei/euro.

În a doua parte a zilei cotaţiile au revenit pe piaţa interbancară peste 4,4800 lei/euro, ca urmare a unor ordine ceva mai mari de cumpărare de euro, iar cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4830 lei/euro.

La ora 16:30, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4825 – 4,4830 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de vineri.

În acelaşi timp, forintul şi coroana cehă erau în urcare cu 0,3% în raport cu euro, iar zlotul în scădere foarte uşoară.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut nesemnificativ luni, de la 4,4754 lei/euro la 4,4756 lei/euro. Rata de schimb a urcat joi la 4,4806 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel de după 12 septembrie, însă vineri a scăzut la 4,4754 lei/euro.

Cursul de referinţă leu/dolar american a scăzut luni cu 0,52 bani (0,16%), de la 3,2771 unităţi la 3,2719 unităţi. Paritatea a fost vineri la maximul ultimelor două săptămâni.

Pe de altă parte, cursul leu/franc elveţian a crescut cu 0,14 bani (0,04%), de la 3,6498 lei/franc la 3,6512 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut uşor, de la 0,78% – 1,28% pe an la 0,87% – 1,37% pe an. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

„Credem că actualele condiţii de lichiditate reclamă menţinerea ratei ON (pe termen de o zi – n.r.) blocate la nivelul facilităţii de depozit, dat fiind surplusul de lichiditate din sistem. Credem aşadar că aceste mişcări sunt rezultatul unor pieţe mai puţin lichide în apropierea vacanţelor şi ne aşteptăm să fie corectate odată ce volumele vor reveni la un nivel normal la începutul anului viitor”, mai spun analiştii ING Bank.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut la 1,48% – 1,98% pe an, de la 1,29% – 1,79% pe an.

În acelaşi timp, dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate majoritatea dobânzilor pentru creditele în lei acordate de bănci, a avansat nesemnificativ, la 2,49% pe an, după ce vineri a fost de 2,48% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de......
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...