Organizația patronală Concordia solicită Ministerului Muncii să digitalizeze complet sistemul REVISAL

Sistemul REVISAL trebuie digitalizat şi modernizat complet, astfel încât această platformă să se transforme într-un instrument flexibil care să asigure informaţii la zi despre piaţa forţei de muncă activă din România, atât despre cea din sistemul privat cât şi despre cea din sistemul public, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Confederaţia Patronală Concordia, relatează Agerpres.
Economica.net - mar, 08 sept. 2020, 13:43
Organizația patronală Concordia solicită Ministerului Muncii să digitalizeze complet sistemul REVISAL

În document, organizaţia patronală salută setul de măsuri privind flexibilizarea pieţei muncii propus luni de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi adaugă alte propuneri privind digitalizarea muncii.

„Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un set de măsuri pentru digitalizarea şi flexibilizarea muncii, pe care Confederaţia Patronală Concordia le consideră extrem de utile şi binevenite. Acestea pot fi însă şi mai ambiţioase având în vedere nevoile pe care România le are în anul 2020. Măsurile propuse se suprapun parţial unora deja existente, altele au nevoie de unele intervenţii care să reflecte realităţile probate deja în pandemie, cum ar fi cele legate de telemuncă sau necesită încă anumiţi paşi decisivi ca să poată satisface nevoile de transformare digitală în relaţiile de muncă. Toate acestea reprezintă demersuri la care Concordia speră să poată contribui alături de ceilalţi parteneri sociali şi de autorităţi”, potrivit comunicatului remis de „Concordia”.

Organizaţia patronală solicită Ministerului Muncii modernizarea completă a sistemului de evidenţă a angajaţilor REVISAL.

„Considerăm că propunerile (…) ar trebui să poată fi însoţite de urgenţă şi de: digitalizarea şi modernizarea completă a sistemului REVISAL; digitalizarea circuitului de eliberare a actelor necesare privind concediul medical; protecţia maternităţii; intrarea şi revenirea din concediul de creştere a copilului; digitalizarea fişei de post; detaşarea. Platforma REVISAL trebuie să se transforme într-un instrument modern şi flexibil, care să asigure totodată informaţii la zi cu privire la piaţa forţei de muncă active din România (public şi privat)”, se precizează în comunicatul Confederaţiei Patronale Concordia.

Asociaţia patronală consideră că o altă măsură importantă pentru flexibilizarea raporturilor de muncă ar fi digitalizarea tuturor actelor care au legătură cu relaţia de muncă dintre angajator şi salariat.

„Concordia a transmis Ministerului Muncii încă de la începutul lunii iunie o serie de propuneri privind digitalizarea relaţiilor de muncă. O parte dintre ele se regăsesc în propunerile de acum ale autorităţilor: contractul individual de muncă în format electronic şi simplificarea procedurilor de Sănătate şi Securitate în Muncă. În cazul contractului individual de muncă, CP Concordia consideră că măsura trebuie extinsă şi pentru actele subsecvente, acte adiţionale, decizii de încetare, suspendare, concedii medicale şi de odihnă. Angajatorii din federaţiile patronale pe care le reprezentăm ne-au semnalat că în ultimele luni, în care s-a lucrat în industriile unde a fost posibil, cu precădere în regim de telemuncă, au fost puşi în situaţii în care a fost refuzată înscrierea în REVISAL a unor contracte semnate electronic”, conform comunicatului remis de „Concordia”.

Organizaţia patronală subliniază că semnătura electronică reprezintă punctul esenţial al procesului de digitalizare.

„Este important ca aceste eforturi de digitalizare să fie înlesnite prin deschiderea lor către toate tipurile de semnături electronice inclusiv simple şi avansate pentru că acestea sunt la îndemâna tuturor şi au costuri foarte mici şi ele trebuie acceptate de către toate autorităţile implicate. Semnătura electronică reprezintă punctul de cotitură al digitalizării. Ea uşurează şi scurtează procese, iar implementarea ei trebuie făcută în paralel cu folosirea semnăturii olografe, pentru ca cei care nu au în acest moment abilităţi digitale să nu fie privaţi de niciun drept. Tocmai din aceste motive autorităţile nu trebuie să condiţioneze semnarea acestor documente de utilizarea celor mai scumpe şi mai birocratice tipuri de semnături electronice şi să lase decizia la nivelul angajatorului şi angajaţilor. În opinia Concordia, aceste măsuri trebuie însoţite şi de crearea instrumentelor tehnice la Inspecţia Muncii şi ANOFM astfel încât toate notificările şi adresele către aceste instituţii să poată fi realizate în format electronic”, se menţionează în comunicatul Confederaţiei Patronale Concordia.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...