Orice alianță ar merge la guvernare, impozitul pe salariul minim va fi eliminat – promisiunile PSD și USR

Oricare alianță de partide va forma noul guvern, rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie 2020, un lucru pare sigur în acest moment: impozitul pe salariul minim va fi eliminat. Ofertele electorale pentru un program de guvernareale PSDși USR Plus au punct central taxele pe salariul minim.
Ionut Tudorica - lun, 07 dec. 2020, 19:27
Orice alianță ar merge la guvernare, impozitul pe salariul minim va fi eliminat  - promisiunile PSD și USR

PSD, partidul care a câștigat alegerile, a promis în programul de guvernare eliminarea impozitului pe venit pentru salariul minim pe economie. USRPlus, al treilea partid ieșit în alegeri, fără de care ar exista doar o alianță majoritară puțin probabilă, între PSD și PNL, a mers chiar mai departe pe acest subiect și a promis taxe zero pe salariul minim.

Calculul politic arată că în orice variantă majoritară, impozitul pe salariul minim va fi eliminat, în eventualitatea respectării promisiunilor electorale.

Dintre partidele mari, doar PNL s-a opus unei asemenea posibilități. Argumentând că o astfel de măsură ar pune în pericol finanțele publice, de vreme ce 30% dintre salariații din România au trecut în dreptul lor salariul minim pe economie. 

Salariul minim în România este acum de 2.230 de lei, însemnând că netul ajunge la 1.346 de lei.

Impozitul pe venit, cel pe care vrea să-l elimine PSD, este de 10%. Însă dintr-un salariu minim, statul ia 41%, cu tot cu contribuțiile sociale, care, în oferta USR Plus, ar urma să fie și ele zero.

USR Plus: taxe zero pe salariul minim

Economistul alianței USR Plus, Claudiu Năsui, a explicat recent pentru ECONOMICA.NET principala ofertă fiscală a alianței, care e legată chiar de salariul minim.

“Măsura principală anti-sărăcie și pro-dezvoltare pe care o propunem este reducerea impozitării muncii printr-o măsură simplă și clară denumită „Zero taxe pe salariul minim”. Concret: toate taxele, fie că sunt impozite sau contribuții obligatorii, vor fi calculate de la nivelul unui salariu minim în sus. Astfel, primii 2.230 de lei pe care un român îi câștigă îi vor reveni în totalitate. Toate taxele, la cotele din prezent, se vor aplica de la nivelul unui salariu minim în sus, pentru bucata din salariu care depășește un salariu minim” a explicat Claudiu Năsui, care a argumentat că datele referitoare la sărăcia în muncă pentru anul 2019, adică numărul românilor care, deși muncesc, sunt în sărăcie sau în risc de sărăcie arată că România este pe locul întâi în toată Uniunea Europeană.

PSD: impozit zero pe salariul minim

Economistul PSD, Cristian Socol, a explicat și el recent pentru ECONOMICA.NET oferta fiscală a PSD, care avea punct central același salariu minim.

PSD a promis eliminarea impozitului pe salariul minim, dar și o serie de alte modificări ale impozitării salariilor.

“Primul pachet de măsuri [ar] presupune reducerea impozitării muncii pentru lucrătorii cu salarii mici și medii (salariul minim – 6.000 lei) și cei care au în întreținere mai mulți copii, prin creșterea deducerilor personale. Zero Impozit pe venit pentru salariul minim. Alt exemplu, la un salariu de 3.000 lei brut cu 2 copii în întreținere, impozitul pe venit să fie zero”, a spus Cristian Socol. El a argumentat că România are cea mai mare povară fiscală pe muncă la venituri mici și medii din UE. A prezentat și mai multe avantaje: creșteri de salarii nete pentru 85% dintre salariați, impact bugetar net redus (- 0,2% din PIB), reducerea inechității, nu există povară suplimentară pentru angajator, costuri de administrare zero și reducerea riscului de sărăcie în rândul angajaților. Pachetul PSD mai cuprinde propunerea de neimpozitare a bonurilor de masă acordate angajaților.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...