Ouă cu fipronil la o fermă avicolă din judeţul Olt

Peste 304.000 de ouă au fost sechestrate în vederea neutralizării la o fermă avicolă din judeţul Olt, după ce inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au depistat fipronil în probe de ouă provenind de la această unitate, în concentraţii între 0,02 şi 0,07 mg/kg.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 13:48
Ouă cu fipronil la o fermă avicolă din judeţul Olt

DSVSA Olt notează că ferma nu are în istoric antecedente privind prezenţa fipronilului în ouă. Această substanţă este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, remis miercuri AGERPRES, alte peste 280.000 de ouă provenind de la ferma din Olt, din perioada 15-18 ianuarie, când a fost detectată prezenţa fipronilului, au fost comercializate în Bucureşti, Vâlcea Argeş, Dolj şi Olt.

Pe principiul precauţiei, inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea preventivă de la comercializare a tuturor loturilor de ouă provenind de la ferma din Olt, începând cu cele din data de 4 ianuarie şi până la cele din 18 ianuarie, inclusiv.

Ferma avicolă din judeţul Olt la care a fost depistat fipronil în ouă aparţine aceleiaşi societăţi care deţine şi ferma din Teleorman la care a fost găsit fipronil în ouă.

„În data de 15.01.2019, s-au prelevat probe de ouă şi teste de sanitaţie, pentru analize, de la o fermă care aparţine aceleiaşi societăţi din judeţul Teleorman, la care s-a depistat prezenţa Fipronilului în ouă. În seara de 17.01.2019, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezenţa Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineaţa zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator şi au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate. În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezenţa Fipronilului şi în alte probe de ouă. Concentraţiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 ?i 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg)”, se precizează în comunicatul DSVSA Olt.

La sediul fermei avicole au fost sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate către unităţi autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. În urma anchetei desfăşurată de DSVSA a reieşit că 285.570 de ouă, reprezentând producţia fermei din perioada 15 – 18 ianuarie, au fost comercializate în judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi Bucureşti.

Inspectorii DSVSA au descoperit neconformităţi referitoare la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv o cantitate de 569.490 de ouă distribute în mai multe judeţe (Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov, Bucureşti).

Ferma a fost amendată cu 12.000 de lei pentru utilizarea de substanţe fără documente însoţitoare.

„Inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauţiei, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie până în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti). (…) Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizează în permanenţă ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză şi acţiunea de retragere a ouălor, care este în curs de desfăşurare”, menţionează sursa citată.

Până miercuri, 23 ianuarie, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 de ouă au fost transmise către neutralizare.

DSVSA Olt continuă ancheta în vederea identificării sursei de contaminare şi nici un produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.

OMS clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Pe aceeaşi temă: 

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...