OUG privind compensaţiile pentru disponibilizaţi, al căror număr ar depăşi 10.000, aprobată de Senat

Senatul a aprobat, miercuri, OUG 36/2013 privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, al căror număr ar urma să ajungă, până în anul 2018, la peste 10.000 de persoane, conform unui document anexat ordonanţei.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 11:15

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, în forma Guvernului, OUG nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.

Peste 10.000 de angajaţi ai companiilor şi regiilor de stat ar urma să fie disponibilizaţi până în 2018 prin aplicarea planurilor de disponibilizare, numărul estimat al persoanelor care vor beneficia astfel de plăţi compensatorii fiind indicat într-un document anexat ordonanţei de urgenţă privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, discutat în Comisia pentru Muncă din Senat.

„Comisia pentru muncă a avut în atenţie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat că, în urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor naţionale, regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane”, se arată în comunicatul Comisiei de după dezbaterea ordonanţei.

Un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX include însă şi o prognoză în detaliu, pe ani, atât a sumei aferente care va fi plătită ca plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi a numărului de persoane care vor „beneficia” de aceste plăţi.

Astfel, pentru acest an este calculat că din bugetul de şomaj vor fi scoase 37,4 milioane lei pentru 2.539 angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane lei pentru 1.941 salariaţi.

În 2015 vor fi scoase din bugetul de şomaj 83,2 milioane lei pentru 2.130 salariaţi, în 2016 vor fi achitate 70,8 milioane lei pentru 1.312 angajaţi, în 2017 vor fi plătite 57 milioane lei pentru 1.221 angajaţi, iar în 2018 vor fi achitate încă 48,9 milioane lei pentru 1.156 salariaţi.

Documentul prevede inclusiv o reducere a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, calculată pe cinci ani, urmare a acestor disponibilizări, de 10,6 milioane lei în acest an, 4,7 milioane lei în 2014, 59,2 milioane lei în 2015, 44,8 milioane lei în 2016 şi 30 milioane lei în 2017.

Planul este justificat de Guvern prin faptul că, pentru a putea răspunde modificărilor şi exigenţelor de pe piaţă, acţiunile de adaptare ale operatorilor economici trebuie să urmarească în primul rând „flexibilitatea aparatului productiv”.

„Astfel, este necesară transformarea complexă a structurilor economico­-productive, a raporturilor sociale, elaborarea unor metode de gestionare a deficitului la un nivel suportabil din cadrul acestor entităţi cu capital majoritar de stat, care să elimine riscurile acumulării de datorii în viitor, printr-un program de eficientizare. Programele de eficientizare ale operatorilor economici cuprind şi planuri de disponibilizare a personalului”, se afirmă clar în document.

Guvernul chiar explică faptul că, prin aplicarea planurilor de disponibilizare, personalul din companii şi regii de stat, inclusiv din cele subordonate administraţiei locale, este concediat pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Referindu-se la perioada următoare, Guvernul aminteşte că, până în decembrie 2012, a fost în vigoare o ordonanţă care a instituit măsuri pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare şi/sau reorganizare, dar că „având în vedere planurile de disponiblizare” a unor companii de stat este necesar să fie stabilit cadrul stabilirea legal prin care se asigură protecţia salariaţilor.

Printre companiile menţionate ca urmînd să aplice un plan de disponibilizări se află Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Electrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi unităţi miniere.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de disponibilizare de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.

Premierul Victor Ponta a susţinut atunci că Guvernul doar prelungeşte protecţia angajaţilor din companii de stat adoptată în 2006 şi nu va disponibiliza personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul de ordonanţă de pe site, iar Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul.

Ulterior, însă, ordonanţa a fost aprobată de Guvern.

Numărul persoanelor disponibilizate din companii de stat reprezintă o estimare pentru şase ani, fiind o realitate că sunt restructurate companii şi sectoare, a declarat, în 15 mai, premierul Victor Ponta.

„Vreau să lămuresc Ordonanţa de Urgenţă cu disponibilizările: este vorba despre o estimare pentru şase ani de acum încolo. Este vorba de 2.500, de 1.900 într-un an. Important este că noi avem cadrul legal care există din 2006 pentru a plăti salarii compensatorii. Este o realitate că se restructurează companii şi sectoare”, a spus Ponta în şedinţa de guvern din 15 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...