1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

Imobiliare

Ovidiu Şandor: Prima fază a proiectului de birouri din Cluj va fi închiriată 90% înainte de livrare

Cererea de spaţii de birouri din Cluj-Napoca este mare, unii investitori renunţând să se extindă în acest oraş din cauza lipsei de astfel de proiecte, apreciază omul de afaceri Ovidiu Şandor, care speră ca până la finalizare să închirieze 90% din prima fază din proiectul de birouri realizat cu NEPI.

16 apr, 2013 | Mediafax

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au început organizarea de şantier pentru prima fază a proiectului de birouri dezvoltat pe amplasamentul fostei fabrici Tricotaje Şomejul din Cluj-Napoca, cu o suprafaţă totală de 55.000 metri pătraţi.

"Dinamica de pe piaţa din Cluj este extraordinară. Cluj atrage atât firme locale, cât şi noi firme. Suntem în contact cu firme multinaţionale care au Clujul pe lista lor scurtă pentru extinderea viitoare. Dacă facem comparaţie cu alte oraşe din regiune, faţă de Timişoara, de exemplu, Cluj are cu 50% mai mulţi studenţi, iar Aeroportul Internaţional din oraş este un atu", a declarat Şandor.

Firmele interesate de piaţa din Cluj au activităţi în IT, back office, servicii financiare şi servicii în domeniul ingineriei.

"Există de asemenea investitori în producţie, care atrag după ei, în mai mulţi ani, şi o zonă de servicii", a adăugat Şandor.

În câteva zile, dezvoltatorii vor obţine toate autorizaţiile necesare, astfel că finalizarea construcţiei primei faze să se realizeze în trimestrul doi al anului viitor.

În prima fază vor fi livraţi 20.000 de metri pătraţi, iar suprafaţa medie pe etaj în prima etapă va fi de 3.000 metri pătraţi. La finalizare, însă, suprafaţa medie va creşte la 9.000 metri pătraţi, având în vedere că cele trei imobile din componenţa complexului vor fi legate unele de celelalte cu pereţi care pot fi îndepărtaţi pentru a oferi spaţii mai largi.

Totodată, complexul va avea 1.800 de locuri de parcare şi 500 de locuri pentru biciclete şi motociclete.

"Construcţia în etape a proiectului oferă posibilitatea chiriaşilor să crescă. Etapele vor fi realizate la o distanţă de 12 luni, cam cât dureză planificarea extinderii pentru o firmă", a adăugat Şandor.

El a arătat că spaţiile vor fi închiriate la preţuri similare celor practicate pe piaţa din Cluj, respectiv de 12-14 euro/mp/lună, însă costurile cu serviciile vor fi mai reduse, ajungând la 2,3-2,7 euro pe lună, având în vedere că proiectul este certificat verde, iar în Cluj astfel de investiţii beneficiază de o reducere de 72% a impozitului pe proprietate.

În Cluj oferta de spaţii de birouri de clasa A este în jur a 55.000 de metri pătraţi, proiecte dezvoltate în special de oameni de afaceri locali.

"Există o piaţă foarte redusă la Cluj, dar cererea este foarte mare. În plus, nemulţumirile celor care stau în alte clădiri va reprezenta un lucru bun pentru noi. Sunt investitori care au renunţat să investească la Cluj din cauza lipsei de spaţii de birouri. Ştim o companie care dacă ar decide să vină la Cluj nu i-ar ajunge spaţiile din proiectul nostru", a arătat Şandor.

Din acest motiv, el speră ca 90% din spaţiile din prima fază să fie ocupate la finalizarea construcţiei.

"Următoarele etape vor depinde de închirieri. Probabil că vom începe construcţia etapei doi în toamnă sau primăvara anului viitor, dacă merge bine închirierea. În prezent negociem contracte care sunt mai mari decât suprafaţa primei etape şi sperăm ca prin iunie-iulie să anunţăm şi primele contracte", a mai spus Şandor.

Pentru dezvoltarea proiectului, dezvoltatorii lucrează cu trei antreprenori generali, câte unul pentru fiecare etapă a dezvoltării unui imobil, respectiv structură, faţadă şi instalaţii. Pentru structură, contractorul general a fost desemnată firma Pab din Arad, urmând să fie început procesul de licitaţie pentru constructorul care va realiza faţada.

Proiectul este dezvoltat pe un teren de 19.000 metri pătraţi, amplasat chiar în centrul oraşului.

Proiectul, denumit The Office, va fi livrat în întregime până în 2016 şi va avea o certificare BREEAM de clădire verde.

The Office va include o zonă de servicii şi de retail, în care îşi vor desfăşura activitatea diverşi operatori ce vor acoperi o arie foarte largă, de la farmacie sau banking până la activităţi sportive sau chiar o grădiniţă.

New Europe Property Investments plc este un fond de investiţii având ca şi scop achiziţia şi/sau dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi industriale, în principal în România, unde grupul este activ încă de la înfiinţare, în 2007.

Printre cele mai recente activităţi de investiţie şi dezvoltare ale grupului, se numără centrul comercial Ploieşti Shopping City, dezvoltat în parteneriat cu Carrefour Property, proiect care a fost inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, Piteşti Retail Park, Promenada Mall din Braila, iar pe partea de birouri, Floreasca Business Park, City Business Centre Timişoara care a fost achiziţionat de grup în februarie 2012 şi The Lakeview, preluat în acest an.

Fondul este listat pe piaţa principală a Bursei de Valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Ovidiu Şandor este un antreprenor din Timişoara, cunoscut pentru dezvoltarea proiectului City Business Centre Timişoara. Ansamblul este situat în zona centrală a oraşului şi, odată finalizat, va include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B, C şi D, cu o suprafaţă totală de 34.000 mp închiriabili, urmând ca lucrările de construcţie la ultima unitate să înceapă în acest an. Proiectul a fost achiziţionat anul trecut de către NEPI.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO