Pacienţii asiguraţi la Casa AOPSNAJ vor avea carduri naţionale de sănătate

Până la sfârşitul anului, aproape jumătate dintre asiguraţii care au peste 18 ani vor avea carduri naţionale de sănătate. Printre ei se numără şi pacienţii înscrişi la medicii de familie în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (Casa AOPSNAJ).
Cristina Şomănescu - lun, 26 aug. 2013, 21:01
Pacienţii asiguraţi la Casa AOPSNAJ vor avea carduri naţionale de sănătate

„Asiguraţii Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi asiguraţii caselor judeţene de asigurări de sănătate. Prin urmare, cardurile naţionale de sănătate pentru asiguraţii Casa AOPSNAJ se vor emite şi distribui corespunzător prevederilor actelor normative care vor reglementa această procedură”, a spus pentru ECONOMICA.NET dr. Gheorghe Ceauşu, preşedintele Casei AOPSNAJ.

De altfel, la Casa AOPSNAJ vor fi implementate toate componentele informatizării sistemului de sănătate: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), reţeta electronică, cardul electronic (naţional) de sănătate şi dosarul electronic de sănătate.

Pentru că informatizarea sistemului sanitar românesc – proiect de 173 de milioane de euro – îşi va atinge scopul final când va interconecta toate verigile sistemului sanitar şi când toate cele patru componente ale sale vor funcţiona şi aduce plusvaloare pacienţilor plătitori de contribuţie la Sănătate, fie că sunt asiguraţi la o CJAS, fie că sunt asiguraţi la Casa AOPSNAJ.

Anul aceste vor fi produse şi distribuite 7.5 milioane de carduri naţionale de sănătate, ne-au asigurat oficialii CNAS. Abia anul viitor va fi implementat şi finalizat (susţin autorităţile) proiectul dosarului electronic de sănătate.

Revenind la Casa AOPSNAJ, oficialii instituţiei ne-au asigurat că prescripţia electronică – a doua componentă a informatizării Sănătăţii – a devenit obligatorie de la 1 ianuarie şi pentru medicii de familie care au contract cu Casa AOPSNAJ (nu doar pentru cei în relaţie contractuală cu o Casă de Asigurări de Sănătate de sub cupola CNAS).

Câte reţete electronice prescriu lunar medicii care au contract cu Casa AOPSNAJ

„La nivelul anului 2013 au fost prescrise, în medie, 88.000 de reţete electronice lunar de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa AOPSNAJ”, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Ceauşu, preşedintele Casei AOPSNAJ.

Ce trebuie să ştie pacienţii despre cardurile naţionale de sănătate

Fiecare asigurat care are peste 18 ani împliniţi va primi card naţional de sănătate. Cardul naţional de sănătate este un document distinct de cardul european de sănătate şi este valabil doar pe teritoriul României.
După ce vom primi cardurile naţionale de sănătate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizită la medicul de familie.
Cardul naţional de sănătate va înlocui adeverinţa de asigurat. Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi la Sănătate prin intermediul cardului naţional de sănătate.
Informaţiile minime pe cale le va conţine cardul sunt numele şi prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP şi format din 20 de caractere, numărul de identificare al cardului şi data expirării cardului.
Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încărca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină a asiguratului, consimţământul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.
Termenul de valabilitate al cardului este de cinci ani de la data emiterii.
Costul cardului va fi suportat din bugetul Ministerului Sănătăţii iar procesul de realizare a suportului din plastic al cardului va fi coordonat de Compania Naţională ”Imprimeria Naţională”.

Cine va distribui cardurile naţionale de sănătate?

Normele de aplicare a legii cardului spun că medicii de familie ar trebui să ridice de la Casa de Asigurări lotul de carduri aferent pacienţilor din listă, tot ei ar trebui să verifice fiecare card în parte ca să se asigure că funcţionează şi tot ei ar trebui să distribuie pacienţilor cardurile. Toată acestă muncă ar trebui prestată de medici după orele de consultaţie.
Medicii de familie au refuzat vehement să facă această muncă administrativă.
Cele mai reprezentative asociaţii care reprezintă medicii de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, au reacţionat la scurt timp de la publicarea normelor de aplicare a legii şi au amintit Guvernului că medicul e furnizor de servicii medicale şi nu funcţionar al Casei de Asigurări.
Cele două asociaţii de profil au cerut încă de la sfârşitul anului modificarea legislaţiei pentru ca sarcinile care ţin de verificarea şi distribuţia cardurilor către pacienţi să revină Caselor de Asigurări de Sănătate.
„(N. red. În prezent) Negocierile cu medicii de familie referitor la distribuţia cardurilor electronice sunt în plină desfăşurare”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...