Programul Rabla pentru persoanele fizice, suplimentat. Noua alocare acoperă aproape 2.000 de tichete

Programul de înnoire a parcului auto naţional - 'Rabla' a primit o suplimentare de 12 milioane de lei pentru persoanele fizice, iar începând din 12 octombrie, cele aproximativ 2.000 de noi tichete disponibile pot fi deja accesate de către solicitanţi, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.
Economica.net - mie, 12 oct. 2016, 08:58
Programul Rabla pentru persoanele fizice, suplimentat. Noua alocare acoperă aproape 2.000 de tichete

‘Anul acesta, Programul Rabla a atins un succes istoric în cei 12 ani de când funcţionează: a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puţin de trei săptămâni şi primul an în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget. După ce în luna iulie am venit în completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat şi ele pe parcursul câtorva zile, astăzi am decis o nouă alocare bugetară care acoperă circa 2.000 de tichete electronice. În prezent, avem în derulare şi Programul ‘Rabla Plus’, dedicat maşinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru ‘Rabla Clasic’ oferă şi cetăţenilor care doresc să achiziţioneze o maşină electrică, un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro’, a afirmat Paşca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, prima de casare prevăzută în Programul ‘Rabla Clasic’ rămâne de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri. Astfel, este vorba despre un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situaţia în care românii aleg să cumpere o maşină a cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km. De asemenea, un al doilea eco-bonus, în cuantum de 1.500 de lei, va fi acordat în situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă maşina nouă întruneşte ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonusuri şi astfel să ajungă, cu tot cu prima de casare de bază, la o finanţare de 8.750 de lei, ce va fi suportată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), din costul maşinii noi.

În ceea ce priveşte Programul ‘Rabla Plus’, ministrul Mediului a explicat că românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete electronice: unul în valoare de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru maşinile noi electrice 100%.

Cele două axe ale Programului ‘Rabla’ pot fi accesate separat sau combinat, în sensul că dacă un cetăţean deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să-şi cumpere un autoturism nou integral electric sau unul nou electric-hibrid, va putea beneficia de un sprijin financiar de 6.000 de euro, întrucât va primi concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Pentru prima dată în istoria ‘Rabla’, toate cele 13.000 de tichete destinate persoanelor fizice au fost rezervate la nici două săptămâni de la demararea programului. Ulterior, la jumătatea lunii iulie 2016, ministrul Cristiana Paşca Palmer anunţa că programul ‘Rabla Clasic’ a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, ritmul de achiziţionare fiind extrem de rapid, respectiv 15 pe minut.

AFM a lansat ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (Programul ‘Rabla”) pentru persoanele fizice în 14 iunie 2016.

Pentru acest an, bugetul alocat iniţial celor două axe ale Programului ‘Rabla’ a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...