Până se afişează comisioanele la bancomat: Ce taxe practică băncile la cardurile de debit

De la 0 la 0,25% pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii şi de la 0 lei la 0,5 euro pentru interogarea soldului, băncile din România practică diverse comisioane pentru cardurile de debit standard. Cele mai mari bănci se dovedesc şi cele mai hrăpăreţe, unele frizând cu lăcomia exagerată când cer 2,2 lei pentru a spune clientului câţi bani are în contul curent.
Economica.net - joi, 28 aug. 2014, 21:01
Până se afişează comisioanele la bancomat: Ce taxe practică băncile la cardurile de debit

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vrea să oblige băncile să afişeze pe ecranele bancomatelor fiecare comision pentru tranzacţiile făcute de clienţi cu cardul de debit sau de credit. ANPC a publiat un proiect de ordin în acest sens, aflat în dezbatere publică până pe 19 septembrie. Ordinul va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce face foarte posibil ca acesta să îşi producă efectele abia de anul viitor.

Până atunci, ECONOMICA.NET vă prezintă comisioanele aferente cardurilor de debit standard pentru principalele bănci din România.

De regulă instituţiile de credit cu reţea de bancomate extinsă au şi cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor şi conturilor curente şi pentru retragerile de numerar.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, folosind datele publicate de bănci pe site-urile proprii, UniCredit Ţiriac Bank, BCR, BRD şi Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard.

La o retragere lunară de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea şi comisionul de retragere ajung până la 220 de lei pe an, în cazul UniCredit, şi la aproximativ 100 de lei pe an în cazul celorlale bănci menţionate.

BCR şi Bancpost practică cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei. Asta înseamnă 5 lei la fiecare 2000 de lei retraşi. Cele mai multe bănci practică un comision de 0,2% pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Românească are cea mai mare sumă minimă pentru retragerile din bancomatele sale: 2 lei. Asta înseamnă că orice retragere mai mică de 1000 de lei îl costă pe client mai mult decât comisionul de 0,2% aplicabil.
ING Bank, Banca Transilvania, Volksbank şi Intersa SanPaolo sunt singurele bănci din primele 17 care nu cer comision pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Transilvania este singura bancă ce nu percepe comisioane pentru administrarea contului curent şi a cardului (Visa Electron) şi pentru retragerile de numerar din reţeaua sa de ATM. De altfel, dacă luăm în calcul şi costurile cu retragerea de la bancometele altor bănci de 0,5% + 2,5 lei, aflate în media pieţei, rezultă că Banca Transilvania este cea mai ieftină bancă mare pentru cei care folosesc doar cardul de debit.

Pentru administrarea contului curent, costurile se ridică până la 7,5 lei/lună, în cazul UniCredit, media fiind în jurul a 2,5-3 lei lună.

Citeşte şi Cele mai multe comisioane la carduri din Europa. Băncile din România taxează orice şi nici măcar nu te anunţă

Dacă băncile vor fi obligate să afişeze şi comisioanele de retragere de la ATM altor bănci, atunci clienţii s-ar putea să se răzgândească înainte să scoată banii, pentru că unele bănci practică comisioane imense, cu sume minime foarte ridicate.
Cel mai mare astfel de comision este practicat de BCR, care cere 1% din suma retrasă + 6 lei. La 200 de lei retraşi cu cardul BCR de la altă bancă, comisionul înseamnă 8 lei. UniCredit şi BRD au, de asemenea, comisioane de peste 1% din suma retrasă, şi praguri minime de 5 lei, respectiv 4 lei.

Când vine vorba de interogarea soldului, BRD iese în faţa plutonului, cu un comision de 0,5 euro (2,2 lei) la bancometele proprii şi 1 euro la bancomatele altor bănci. BRD este singura bancă cu comisioanele în euro.

Cei care încasează salariul în cont prin baza unei convenţii încheiate între anagajator şi bancă plătesc, de regulă, comisioane mult mai mici decât cele standard.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...