Papalekas a făcut o ofertă să cumpere firma care deţine mallul AFI din Cotroceni

Globalworth, fondul de investiţii imobiliare controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, este în cursă pentru preluarea Africa Israel, grupul care deţine, prin subsidiarele sale, mallul AFI Cotroceni din Bucureşti. 
Andrada Ghira
Vlad Popescu -
lun, 06 feb. 2017, 22:00
Papalekas a făcut o ofertă să cumpere firma care deţine mallul AFI din Cotroceni

În timp ce fraţii Pavăl negociază achiziţia a cinci clădiri de birouri construite de AFI Europe în România, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a intrat în cursa de a prelua direct compania mamă a AFI Europe. Pe lângă acesta, sunt interesați de preluarea companiei Africa Israel Investment, din care miliardarul Lev Leviev deţine 48%, şi fondurile Lone Star și Patron Capital, ambele prezente deja în România.

Deţinătorii de obligaţiuni ai Africa Israel s-au hotărât să caute un investitor dispus să preia compania israeliană, iar până acum s-au înscris în cursă patru fonduri: Globalworth, grupul israelian Brosch Funds şi fondurile de investiţii imobiliare Patron Capital şi Lone Star. Investitorii au selectat firma de consultanţă Epstein Capital pentru a coordona procesul de selectare a ofertei câştigătoare, scrie portalul israelian de ştiri de business Globes.

Reprezentanţii deţinătorilor de obligaţiuni s-au întâlnit marţea trecută şi au decis că cele patru oferte, inclusiv a lui Papalekas, merg mai departe în cursa pentru preluarea integrală a Africa Israel sau pentru părţi din companie.

Pe 22 ianuarie, presa israeliană scria că omul de afaceri israelian Lev Leviev, principalul acționat al Africa-Israel Investments, care deţine 48% din companie, a vrut să cumpere integral compania, într-o tranzacţie cofinanţată de Moti Ben-Mosche, acţionarul grupului israelian Alon. Oferta celor doi a fost de asemnea transmisă deţinătorilor de obligaţiuni, însă nu pare să fi trecut în runda a doua a negocierilor.

Cine sunt potenţialii cumpărători

Globalworth a fost înfiinţată de Ioannis Papalekas în 2013 şi este listată pe Bursa de la Londra. Sub umbrela Globalworth, omul de afaceri a adunat mai multe proiecte imobiliare, în mare parte prin achiziţii, dar şi prin dezvoltări proprii. La sfârşitul lui septembrie 2016, compania avea un portofoliu evaluat la 962,4 milioane de euro. Chiar la sfârşitul anului trecut, Growthpoint, cel mai mare mare grup imobiliar din Africa de Sud, a cumpărat cu 186 milioane de euro 27% din compania lui Papalekas. 

Fondul de investiţii britanic Patron Capital investeşte în România în parteneriat cu israelienii de la Tagor în construcţia de apartamente. Cele două companii au semnat încă din 2007 un parteneriat pentru construcţia a circa 4.000 de locuinţe în România şi din 2013 au construit proiecte rezidenţiale în Bragadiru, Pipera, Arad şi Timişoara. Patron Capital deţine active în valoare de 2,5 miliarde de euro. 

Pe lista celor patru rămaşi în cursa pentru achiziţia Africa Israel este şi fondul american Lone Star Funds, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, cu active de 45 de  miliarde de dolari. La fel ca alte fonduri americane, precum Pimco sau Blacktone, cei de la Lone Star au căutat în ultimii ani oportunităţi în regiune. Din 2013 și până astăzi, americanii au ajuns să dețină 60,59% din dezvoltatorul Globe Trade Center (GTC). În România, GTC a fost nevoită să vândă în pierdere toate mallurile Galleria, dar a cumpărat anul trecut două clădiri de biouri din Capitală, într-o tranzacţie de 32 de milioane de euro. Fondul a mai cumpărat în 2015 şi un depozit la Chiajna, cumpărat cu 9 milioane de euro de la Aviva Investors. 

Un alt investitor intersat de achiziţia Africa Israel este şi  grupul israelian Brosch Funds. 

Datorii de 688 de milioane de euro 

Africa Israel are datorii de 2,8 miliarde şekeli (aproximativ 688 milioane de euro) către investitorii în obligaţiunile companiei. Pentru ca ofertele de preluare să fie atractive pentru aceştia, acestea trebuie să includă o infuzie de capital de până la un miliard de şekeli (245 milioane de euro) pentru plata imediată a datoriilor. În plus, mai e nevoie şi de o restructurare a datoriilor companiei, cuprinsă între 700 milioane şekeli şi 1,3 miliarde şekeli (320 milioane euro), cu posibilitatea convertirii în acţiuni a unor obligaţiuni.

Africa-Israel a fost curtată şi de Hagag Group Real Estate Development, potrivit Globes, care a oferit 800 de milioane de şekeli (200 milioane de euro) în cash şi acţiuni, alături de o emisiune de obligaţiuni de 750 milioane şekeli (184 milioane euro) pentru refinanţarea la valoare nominală a obligaţiunilor deţinute în prezent de investitori. Restul datoriilor ar fi urmat să fie restructurate, potrivit propunerii Hagag Group. Nici această ofertă nu pare să fi trecut în runda adoua de negocieri.

Africa-Israel a înregistrat pierderi de 2,6 miliarde şekeli (639 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut. Leviev a cumpărat anul trecut, de la Africa-Israel, pentru 550 milioane şekeli (135 milioane de euro), pachetul majoritar de acţiuni la subsidiara AFI Development, companie de investiţii imobiliare focusată pe piaţa din Rusia.

Leviev deţine în prezent 48% din Africa-Israel, prin holdingul Memorand Management, care ar avea, potrivit presei israeliene, datorii în valoare totală de 1,1 miliarde şekeli (270 milioane euro) către mai multe bănci din Israel, garantate personal de omul de afaceri.

Supranumit „Regele diamentelor”, Lev Leviev, 61 de ani, are o avere estimată de Forbes la 1,17 miliarde de dolari şi este al 15-lea cel mai bogat israelian. Pe lângă afacerile în imobiliare, miliardarul mai deţine mine de diamante în Angola, Africa de Sud şi Botswana. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...