1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

Paradoxul suspendării ratelor la credit. PNL și PSD se bat în legi care nu se aplică încă: una nu are norme, cealaltă nu va trece de Iohannis

Situație paradoxală în România, în contextul problemelor create de pandemia de Coronavirus. Teoretic, românii ale căror venituri au fost afectate de criză au nu una, ci două legi care să le permită să suspende ratele pe care le plătesc la bănci pentru o perioadă de până la nouă luni. Practic, niciun român nu poate beneficia de această facilitate, momentan, deși se face deja o lună de când România este în carantină aproape totală.

04 apr, 2020 | | ECONOMICA.net

Circa un milion de români au avut contractele de muncă suspendate sau anulate ori au fost trecuți în șomaj tehnic, cu venituri care se învârt în jurul a 75% din salariu (nu mai mult de 75% din salariul mediu), adică suma acoperită de stat  Și acestea sunt doar cele mai grave cazuri, pentru că mulți alți români sunt loviți de scăderea veniturilor.

Acesta este contextul în care politicienii au promis că vor oferi posibilitatea ca ratele pentru creditele bancare să fie suspendate pe termen de până la 9 luni. Ba mai mult, în acest moment este o adevărată competiție pentru ajutorarea românilor cu probleme. Dacă Guvernul a dat o Ordonanță e Urgență, ale cărei prevederi le puteți vedea, sintetizate, pe site-ul ECONOMICA.NET, PSD și partenerii săi politici tocmai au trecut prin Parlament o lege care prevede același lucru, dar în condiții mai favorabile pentru client, însă greu sau imposibil de aplicat de bănci și de acceptat de către BNR.

VEZI AICI PRINCIPALELE PREVEDERI ALE OUG PRIVIND SUSPENDAREA RATELOR

În teorie, avem deci două legi care ne permit suspendarea ratelor, însă în practică nu avem niciuna. Aceasta în primul rând pentru că normele de aplicare ale OUG date de Guvern nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, deci nu este clar cum se va aplica suspendarea, în ce condiții și cu ce documente justificative.

HG cu normele a fost adoptată de Guvern, dar încă nu a fost publicată în monitor.

În al doilea rând, inițiativa PSD, mult mai clară și mai avantajoasă pentru clienți, are șanse mici să devină aplicabilă în viitorul apropiat. Aceasta pentru că se va confrunta cu siguranță cu opoziția băncilor și a BNR și, mai important decât atât, va fi aproape sigur respinsă la promulgare de către președintele Iohannis și retrimisă Parlamentului. Mai mult, PNL a anunțat deja că o va contesta la Curtea Constituțională. Toate aceste proceduri vor dura și este extrem de probabil ca până la finalizarea lor să se ridice și Starea de Urgență.

Ne aflăm deja la aproape o lună de izolare strictă și Stare de Urgență, iar românii, inclusiv cei care au fost dați afară sau trimiși în șomaj tehnic, nu au legea promisă.

 

Inițiativa PSD, mult mai simplă și mai favorabilă clienților, dar greu de aplicat de către bănci

 

OUG dată de Guvernul Orban propune suspendarea ratelor până la 9 luni, fără a obliga băncile să acorde această facilitate clienților și condiționând obținerea acestei facilități mult mai strict decât o face legea trecută de PSD prin Parlament. În plus, OUG nu anulează plata dobânzilor și, mai mult, le capitalizează, cu excepția celor la credite ipotecare, ceea ce înseamnă că debitorii vor plăti mai mult decât în condiții normale.

DETALIILE ACESTEI OUG LE GĂSIȚI AICI


 

Legea PSD, care a trecut vineri prin Parlament, este mult mai simplă. Redăm mai jos principalele prevederi:

 

- Ratele pot fi supendate până la 9 luni

- Pe această perioadă nu se capitalizează dobânda aferentă, urmând ca după expirarea suspendării să se plătească doar principalul

- Se suspendă orice procedură de executare silită sau poprire începută înaintea apariției acestei legi

- Ca și OUG al PNL, legea PSD se aplică pentru toate tipurile de credit, carduri de credit,  imprumuturi de la IFN, dar și ratelor la leasing

- Spre deosebire de inițiativa PNL, băncile ar fi obligate să suspende ratele la simpla cerere a debitorului, care completează o declarație pe proprie răspundere că a fost afectat de criză

- Se califică debitorii ale căror venituri au scăzut cu cel puțin 15% față de media lunilor ianuarie si februarie 2020. Notă: OUG al PNL nu indică niciun fel de valoare și spune doar că se aplică debitorilor persoane fizice afectate de criza actuală.

- Solicitantul nu trebuie să aibă restanțe mai mari de 90 zile sau să fie în procedură de executare silită ori de dare în plată. Notă: În cazul OUG, niciun restanțier, indiferent de lungimea restanței, nu se califică

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO