1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

Companii

Parcul eolian CEZ din Constanţa, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a produs anul trecut 1.323 GWh

Parcul eolian CEZ, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a produs anul trecut 1.323 GWh, cu 14% mai mult faţă de 2016, beneficiind de o forţă a vântului în medie de 7,25 m/s, a anunţat miercuri compania.

07 feb, 2018 | News.ro

Parcul a fost inaugurat în anul 2011.

Producţia de energie electrică realizată de centralele eoliene în România crescuse până la finalul lunii noiembrie 2017 cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

"Deşi parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, acesta a raportat un factor de capacitate de 25,18%. Asta înseamnă că din cele 240 de turbine au generat energie verde aproximativ 61", informează CEZ, într-un comunicat.

De asemenea, luna care a înregistrat cea mai mare cantitate de energie eoliană produsă de parcul CEZ este decembrie, cu peste 154 GWh. Producţia eoliană realizată de parcul eolian CEZ în luna decembrie ar fi putut asigura energia verde pentru oraşele Filiaşi, Dăbuleni, Calafat, Câmpulung şi Curtea de Argeş, adică peste 46.000 de case, timp de un an de zile.

Oficialii companiei spun că acest lucru înseamnă că România are toate şansele să îşi atingă obiectivul asumat în faţa Uniunii Europene pentru anul 2020, iar toate casele românilor ar putea utiliza preponderent energie verde.

Energia electrică generată de o turbină eoliană de utilitate industrială este în mod normal „colectată" şi transportată prin liniile electrice de înaltă tensiune rezultând un mix de energie electrică produsă şi de centralele electrice clasice, hidrocentrale şi alte tipuri de centrale.

O producţie prea mare (cu toate 240 de turbine în funcţiune) poate conduce la o supraîncărcare a echipamentelor de captare şi distribuire a energiei electrice produse.

În cazul în care viteza vântului este prea mare, sau condiţiile meteo extreme impun acest lucru, se poate lua decizia diminuării productiei până la nivelul impus de către Dispeceratul Energetic National conform procedurilor stabilite între Dispecerat si producători.

La nivelul anului 2016, Grupul CEZ în România a produs aproximativ 11% din totalul cantităţii de energie regenerabilă necesar statului român pentru a îndeplini target-ul de 20% impus de Directiva europeană 2009/28/CE.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO