Parlamentul European adoptă reguli mai stricte împotriva spălării banilor

Proprietarii companiilor şi fondurilor de investiţii vor fi listaţi în registre publice în statele membre, conform propunerii legislative pentru combaterea spălării banilor adoptate marţi, la Strasbourg, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 12:59
Parlamentul European adoptă reguli mai stricte împotriva spălării banilor

Propunerea legislativă cere băncilor, auditorilor, avocaţilor, agenţilor imobiliari sau cazinourilor să dea dovadă de mai multă vigilenţă privind tranzacţiile suspecte ale clienţilor lor, în scopul de a face tranzacţiile frauduloase mai greu de ascuns.

‘Va fi mai dificil pentru infractori să îşi ascundă banii, datorită registrelor publice. Economia noastră pierde în prezent sume imense de bani din cauza evaziunii fiscale’, a declarat raportorul din Comisia pentru libertăţi civile, Judith Sargentini, din grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană.

‘Astăzi este o zi bună pentru cetăţenii care respectă legea, dar o zi rea pentru infractori’, a adăugat raportorul din Comisia pentru afaceri economice şi monetare, Krisjanis Karins, din grupul PPE.

Conform directivei de combatere a spălării banilor (AMLD), aşa cum a fost amendată de deputaţi, registrele publice centrale vor prezenta informaţii privind proprietarii ultimi ai multor tipuri de persoane juridice, inclusiv companii, fundaţii, holdinguri şi fonduri de investiţii. Registrele vor fi interconectate şi ‘disponibile public după identificarea persoanei care doreşte sa acceseze informaţiile printr-o înregistrare obişnuită online’, se menţionează în textul legislativ.

Eurodeputaţii au introdus prin amendamentele lor prevederi menite să protejeze datele private şi să asigure că doar minimum necesar de informaţii este inclus în registru.

Regulile propuse vor cere băncilor, instituţiilor financiare, auditorilor, avocaţilor, contabililor, consilierilor fiscali şi agenţilor imobiliari, printre alţii, să fie mai vigilenţi privind tranzacţiile suspecte ale clienţilor lor. Cazinourile sunt incluse în aceste propuneri legislative, dar alte servicii de jocuri de noroc, cu risc mai mic, pot fi excluse de statele membre.

Directiva amendată oferă o abordare bazată pe risc, permiţând statelor membre să identifice, sa înţeleagă şi să minimizeze mai bine riscurile privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului. PE a mai votat şi regulamentul privind transferul fondurilor, care are ca scop îmbunătăţirea posibilităţii de a urmări părţile implicate într-o tranzacţie şi obiectul tranzacţiei, transfrontalier.

Regulile privind ‘persoanele expuse politic’, adică persoanele care au un risc mai mare de corupţie ca urmare a poziţiilor lor politice, sunt extinse către persoanele expuse politic ‘la nivel intern’. Acestea sunt persoanele care, de exemplu, sunt sau au fost ‘desemnate de către statul membru în funcţii publice proeminente’, cum ar fi şef de stat, membru al guvernului, judecător la curtea supremă şi membru al Parlamentului. În cazul unor relaţii de afaceri de mare risc cu astfel de persoane, trebuie adoptate măsuri suplimentare, de exemplu stabilirea sursei veniturilor şi a fondurilor respective.

PE a votat marţi în primă lectură propunerea legislativă pentru a consolida eforturile depuse până în prezent, în scopul de a transfera dosarul viitorului legislativ comunitar. Astfel, eurodeputaţii nou aleşi în mai pot decide dacă vor începe de la zero procesul legislativ sau dacă vor continua munca depusă de legislatura actuală. Rezoluţia legislativă privind spălarea banilor a fost adoptata cu 643 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 12 abţineri, iar rezoluţia privind transferul fondurilor – cu 627 de voturi pentru, 33 împotrivă şi 18 abţineri.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...