Parlamentul European ar putea vota o variantă „îndulcită” a „Fit for 55”

Planul „Fit for 55” al Comisiei Europene ar putea fi amendat de parlamentarii europeni astfel încât mașinile termice să mai poată fi vândute și după 2035.
Robert Stan - mie, 08 iun. 2022, 11:56
Parlamentul European ar putea vota o variantă „îndulcită” a „Fit for 55”

Intența Comisiei Europene (CE) de a bloca vânzarea de mașini cu motoare termice începând cu 2035 prin programul „Fit for 55” pare a fi considerată prea drastică de parlamentarii europeni.

Conform „Fit for 55”, din 2035 doar mașinile cu emisii zero de CO2 ar mai putea fi comercializate, fapt ce elimină posibilitatea producătorilor de a livra clienților europeni mașini cu motoare alimentate cu benzină, diesel sau chiar hibride.

Întâmpinată cu scepticism și revoltă încă din vara lui 2021, această intenție a CE este acum considerată prea drastică până și de Partidul Popular European (PPE) cea mai puternică grupare din Parlamentul European.

Conform Reuters, PPE va încerca să propună amendamente la „Fit for 55” prin care reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 să fie coborâtă la 90%.

Regulile existente privind emisiile vehiculelor impun o reducere cu 37,5% până în 2030 față de media flotei din 2021 de 95 de grame de CO2 pe km. Grupurile de mediu doresc să consolideze acest lucru pentru a include ținte intermediare mai stricte, inclusiv o reducere cu 45% până în 2027.

50 de organizații neguvernamentale și ale consumatorilor au trimis săptămâna trecută o scrisoare membrilor Parlamentului European solicitând impunerea unei ținte intermediare pentru 2027, eliminarea factorului de ajustare în baza masei care crește pragul de emisii pentru producătorii de automobile care au mașini mai grele în portofoliu și eliminarea treptată a tuturor mașinilor noi alimentate cu ardere internă „cât mai aproape posibil de 2030, dar nu mai târziu de 2035”.

În același timp însă, asociațiile producătorilor și cele ale angajaților din industria auto arată că impunerea unui astfel de obiectiv pentru 2035 ar duce la pierderea a mii de locuri de muncă. Totodată, aceste entități cer ca propunerea să fie ajustată pentru a permite o tranziție mai ușoară la electrificare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...