Particulele radioactive, descoperite în Europa, provin din Ungaria

Particulele de iod radioactiv, descoperite în Cehia şi în alte părţi ale Europei, în ultimele săptămâni, ar putea proveni de la un laborator din Ungaria.
Economica.net - joi, 17 nov. 2011, 13:29

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că sursa particulelor cu nivel redus de iod radioactiv 131, descoperite în Cehia şi în alte părţi ale Europei în ultimele săptămâni, este un laborator din Budapesta al Institutului de cercetare şi producţie a izotopilor, Izotop Intezet, informează Agerpres.

„Particulele radioactive au fost probabil emise în atmosferă de Institutul de producţie a izotopilor de la Budapesta. Laboratorul produce radioizotopi folosiţi în domeniul medical, în cercetare şi industrie”, a anunţat AIEA printr-un comunicat, citând informaţii primite de la autoritatea ungară pentru energie atomică.

„Actualele niveluri de iod 131 depistate în Europa nu constituie un risc la adresa sănătăţii publice”, s-a mai anunţat prin acelaşi comunicat.

UPDATE: Compania ungară Izotóp Intézet a anunţat joi că în ultimele luni laboratorul său din Csilleberc, lângă Budapesta, a emis în atmosferă o cantitate mai mare decât de obicei de iod 131 radioactiv, dar directorul instituţiei a subliniat pentru agenţia ungară de presă MTI că aceste emisii nu au reprezentat niciun risc pentru sănătatea publică şi nu ar fi putut provoca nivelul sporit de radioactivitate constatat în spaţiul aerian din Europa centrală acum câteva zile.

‘Nu a fost un eveniment extraordinar. Permanent este emisă o anumită cantitate În cazul de faţă, totuşi, cantitatea a fost mai mare decât era de aşteptat’ – a declarat Jozsef Kornyei, directorul companiei, citat de Agerpres.

Deşi mai puternică, emisia din ultimele luni nu ar fi putut provoca creşterea nivelului de radioactivitate măsurată în spaţiul aerian al Europei centrale acum câteva zile, a spus responsabilul ungar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...
E oficial: Obligativitatea montării repatitoarelor în apartamente – amânată cu un an, până la 31 decembrie 2022
E oficial: Obligativitatea montării repatitoarelor în apartamente – amânată cu un an, până la 31 decembrie 2022
Camera Deputaţilor a decis, luni, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativităţii montării repartitoarelor ...