Pas înapoi? Camioanele ruseşti au părăsit Ucraina

Toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit sâmbătă pe teritoriul Rusiei, anunţă Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)
Economica.net - sâm, 23 aug. 2014, 14:24
Pas înapoi? Camioanele ruseşti au părăsit Ucraina

Rusia cere Alianţei Nord-Atlantice să se asigure că Ucraina implementează în mod corect prevederile Declaraţiei de la Berlin şi a Acordului de la Geneva, anunţă Ministerul rus de Externe, explicând că nu merită să comenteze acuzaţiile secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Mediafax.

„Printre numeroasele poveşti vehiculate de Occident pe tema misiunii umanitare din sud-estul Ucrainei, declaraţia secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, că trimiterea convoiului ar fi o încălcare a acordurilor internaţionale ne-a atras atenţia. Rusia cere de mult implementarea în totalitate de către Kiev a Acordului de la Geneva”, precizează Ministerul rus de Externe.

„Problema asistenţei umanitare nu este menţionată nici în Declaraţia de la Berlin, nici în Acordul de la Geneva. Consilierii care scriu discursurile secretarului general NATO ar trebui să studieze mai întâi aceste documente înainte de a face acuzaţii”, adaugă diplomaţia rusă.

„Toată lumea este la curent cu eforturile secretarului general NATO de a atrage atenţia presei (…), astfel că nu are sens să mai comentăm declaraţiile lui”, subliniază Ministerul rus de Externe.

Angela Merkel propune instituirea unui armistiţiu bilateral în estul Ucrainei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat, în cursul vizitei la Kiev, pentru instituirea unui armistiţiu bilateral în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Toate camioanele ruse trimise în Ucraina au revenit în Rusia – OSCE

„Întregul convoi de camioane a revenit în Rusia sâmbătă”, a declarat, potrivit AFP, Paul Picard, şeful Misiunii OSCE de la frontiera ucraineano-rusă, mai arată agenţia Mediafax.

Ministerul rus de Externe a confirmat că cele 220 de camioane ale convoiului „umanitar” au revenit pe teritoriul Rusiei.

Convoiul „umanitar” a ajuns la destinaţie, în sud-estul Ucrainei, anunţă Ministerul rus de Externe, precizând că Moscova intenţionează să continue cooperarea cu reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

„Confirmăm intenţia de a continua cooperarea cu Crucea Roşie în încercarea de a oferi asistenţă umanitară locuitorilor din sud-estul Ucrainei”, precizează Ministerul rus de Externe, conform Reuters.

Un corespondent al Reuters prezent la punctul vamal Doneţk-Izvarino, pe unde convoiul a intrat vineri în Ucraina, a observat sâmbătă camioane care începeau să treacă în Rusia.

Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care surprind descărcarea camioanelor „umanitare” la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk.

Potrivit lui Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk.

Camioane din „convoiul umanitar” rus au intrat vineri pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate „pretextele” pentru întârziere au fost epuizate. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost „inacceptabilă”, conform unui comunicat al Kremlinului.

Departamentul american al Apărării a somat Rusia să retragă „imediat” convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţând cu noi sancţiuni internaţionale. „Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

La rândul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, potrivit The Washington Post, că elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. NATO anunţa, la jumătatea lunii iulie, că Rusia a mobilizat cel puţin 20.000 de militari la frontierele Ucrainei.


 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...