Patronatul Investitorilor Autohtoni: inginerii migrează deja din mediul privat la stat, datorită salariilor oferite bugetarilor

Patronatul Investitorilor Autohtoni (Piarom) atrage atenţia într-o luare de poziţie făcută publică astăzi că aplicarea noii legi a salarizării unitare a bugetarilor, aflată acum în stadiul de proiect, va afecta semnificativ activitatea companiilor care au capital românesc şi în care lucrează peste 2,44 milioane de români. Piarom spune că ne confruntăm deja cu o migraţie masivă a inginerilor din mediul privat în cel public, datorată salariilor mai mari, aflate în plată acum la stat. 
Cristina Şomănescu - lun, 24 apr. 2017, 10:53
Patronatul Investitorilor Autohtoni: inginerii migrează deja din mediul privat la stat, datorită salariilor oferite bugetarilor

Salariile aflate deja în plată în sectorul bugetar generează în această perioadă o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat către sectorul public, atrage atenţia Patronatul Investitorilor Autohtoni, într-o luare de poziţie remisă azi ECONOMICA.NET.

Prevederile proiectului legii salarizării unitare a bugetarilor sfidează realităţile economice, dar mai ales ales pe cei angajaţi în mediul privat, în mod particular – pe cei din companiile care au capital autohton, spune Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Încasările la bugetul de stat vor scădea, pe fondul reducerii sau chiar încetării activităţii companiilor private care nu vor putea oferi salarii similare celor preconizate în proiectul legii salarizării unitare că vor fi plătite în sectorul bugetar, spune Patronatul Investitorilor Autohtoni (Piarom).

Salariile în sectoarele industriale sunt determinate de productivitatea atinsă de companii, de gradul de complexitate a muncii şi a competiţiei pe piaţa de profil, criterii care lipsesc complet în stabilirea salariilor în sectorul bugetar, unde creşterile de salarii se fac birocratic şi generalizat pentru fiecare familie ocupaţională, semnalează Piarom.

Ignorarea consecinţelor grave care vor fi suportate de companiile private (n. red. ca urmare a aplicării noii legi a salarizării unitare, aflată acum doar în stadiul de proiect) este de neînţeles, în condiţiile în care companiile cu capital autohton, în care lucrează peste două treimi din numărul total al salariaţilor din economie, vor fi cel mai grav afectate, susţine Piarom.

Patronatul Investitorilor Autohtoni atenţionează Guvernul şi Parlamentul României asupra dificultăţilor majore generate de măsurile de creştere discreţionară, cu rate arbitrare de creştere a salariilor în ultimii trei – patru ani, începând cu salariul minim pe economie şi terminând cu creşterile majore ale salariilor diverselor categorii profesionale, deja operate în 2016 – 2017, politică ce va compromite în principal activitatea companiilor producătoare, atâtea câte au supravieţuit crizei economice prelungite.

Salariile vor putea fi mărite doar dacă Guvernul va adopta măsuri ferme, curajoase, capabile să modifice structura economiei româneşti şi să favorizeze producţia de bunuri, mai ales a celor cu valoare adăugată semnificativă. România va putea plăti salarii mai mari numai în condiţiile în care vor munci mai mulţi români care vor produce bunuri cu valoare adăugată mare, spune Patronatul Investitorilor Autohtoni.

Piarom înţelege necesitatea creşterii salariilor unor categorii de angajaţi din sectorul bugetar, dar apreciază ca inacceptabilă realizarea acestui deziderat, în lipsa unui studiu aprofundat referitor la influenţa aplicării noii legi a salarizării unitare asupra salarizării din domeniul privat, se arată în luarea de poziţie a patronatului.

Patronatul Investitorilor Autohtoni solicită realizarea unui studiu de impact al salarizării propuse în noua lege a salarizării unitare a bugetarilor asupra salarizării din mediul privat, dar şi reorganizarea, eficientizarea structurilor instituţiilor publice, ministerelor, agenţiilor şi administraţiei locale.

Politicile publice de favorizare excesivă şi fără corespondent economic a unor categorii sociale vor produce daune majore companiilor private, mai ales celor care au capital autohton, conchide Piarom. 

Te-ar mai putea interesa și
S-a depus ultimul document pentru prima tranșă din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro
S-a depus ultimul document pentru prima tranșă din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, ultimul document necesar depunerii cererii de plată numărul unu, în valoare de 3 miliarde de......
Director general Azomureş: Vă pot spune că în România nu va exista o criză alimentară
Director general Azomureş: Vă pot spune că în România nu va exista o criză alimentară
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în România nu va exista ...
Cîmpeanu: Sistemul de educaţie poate începe pe cu totul alte baze în septembrie 2023
Cîmpeanu: Sistemul de educaţie poate începe pe cu totul alte baze în septembrie 2023
 Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că pachetul legislativ privind educaţia trebuie să fie pus în ...
73% dintre polonezi se declară îngrijoraţi pentru securitatea ţării lor – sondaj
73% dintre polonezi se declară îngrijoraţi pentru securitatea ţării lor – sondaj
Şaptezeci şi trei la sută dintre polonezi sunt îngrijoraţi pentru securitatea ţării lor, iar 29% dintre polonezi cred ...