Patronii Azomureş fac ofertă de preluare a tuturor acţiunilor din piaţă. Cât oferă

Compania Pelican Fertilizers Gmbh, care controlează producătorul de îngrăşăminte Azomureş Tg. Mureş, lansează pe 5 iunie oferta publică obligatorie de preluare a companiei, prin cumpărarea acţiunilor pe care nu le deţine. Noi stăpâni ai Azomureş dau 2,22 lei pe fiecare acţiune care le lipseşte, adică 282 de milioane de lei în total, dacă li se vor oferi toate acţiunile, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Prima reacţie din piată: prea puţin.
Adrian N. Ionescu - mie, 23 mai 2012, 08:07
Patronii Azomureş fac ofertă de preluare a tuturor acţiunilor din piaţă. Cât oferă

„Din analizele anterioare, preţul pe care îl oferă patronii Azomureş nu ar fi trebuit să fie mai mic de 2,5 lei/acţiune, avâmnd în vedere că acţiunea este subevaluată din perspectiva performanţelor companiei şi a comparaţiei cu companii de acelaşi calibru din domeniu“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Andrei Rădulescu, analist al casei de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, singura companie de acest fel listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Analistul clujean adaugă, însă, că preţul oferit mic s-ar putea explica şi din perspectiva nevoilor mari de investiţii ale Azomureş, atât pentru protecţia mediului cât şi în tehnologie şi într-o centrală electrică proprie“. 

Oferta se va încheia pe 25 iunie şi vizează 24,123 % din acţiunile Azomureş, cele care nu sunt deţinute de intermediarii americani ai companiei elveţiene, Eurofert Investments Llc, New Castle (SUA) și Azomures Holdings Llc Wilmington. Pelican este la rândul său controlată de traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa.

Fondul Proprietatea deţine 11,13 % din acţiunile Azomureş (simbol bursier AZO), în timp ce în piaţă sunt restul de peste 12,99%.

Preţul oferit de patronii Azomureş, prin Pelican Fertilizers, este cu doar 8,8 % maimare decât preţul pieţei din această dimineaţă, în care acţiunile AZO, au crescut deja cu 2%.

Intermediarul ofertei va fi ING Bank Sucursala Bucuresti, al treilea cel mai mare broker de la Bursa din Bucureşti, cu tranzacţii intermediate de peste 600 de milioane de lei în primele 4 luni ale anului.

La preţul oferit de elveţieni, Azomureş este evaluată la peste 1,167 miliarde de lei (aproape 261 milioane euro, la cursul actual de pe piaţa interbancară).

Oferta de preluare obligatorie este făcută, conform legii, de către noii patroni aiunei companii listate la bursă, sau de către orice firmă care a dobândit controlul a peste 33% din acţiunile acelei companii.

Azomureş este una dintre cele mai performante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), preluarea de către companiile controlate de Ameropa alimentând creşteri dintre cele mai mari mai ales anul trecut.

Azomureş a înregistrat rezultate bune în ciuda crizei economice. Totuşi, pentru acest an a bugetat un profit net de 143,7 milioane de lei, de 2,5 ori mai mic decât câştigul din anul trecut, potrivit ECONOMICA.NET.

Azomureş estimează că în acest an va înregistra venituri de 1,73 miliarde lei, în scădere cu 8,4% faţă de nivelul de 1,89 miliarde de lei din 2011. Cheltuielile bugetate pentru 2012 sunt de 1,56 miliarde de lei, cu 6,1% mai mari decât 1,47 miliarde de lei în 2011, se arată într-un comunicat al combinatului transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul Ameropa este unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa. Personajul cheie al grupuluii este omul de afaceri elveţian Andreas Zivy. Elveţienii mai deţin în România traderul de cereale Ameropa Grains (fostul Comcereal Constanţa), care are importante capacităţi de depozitare a cerealelor în Dobrogea.

De asemeni, Azomureş are peste 90% din terminalul Chimpex Constanţa (CHEM).

Ameropa a anunţat în noimebrie anul trecut preluarea controlului Azomureş în urma unei „serii de înţelegeri”  cu foştii investitori turci, care controlau cei doi intermediari Eurofert şi Azomureş Holdings.

 La data respctivă, tranzacţia a fost evaluată la mai puţin de 300 de milioane de euro, dar nu mai puţin de 150 de milioane. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Furnizarea agentului termic, întreruptă la aproximativ 400 de blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 pentru reparaţii
Furnizarea agentului termic, întreruptă la aproximativ 400 de blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 pentru reparaţii
Lucrări de reparaţii şi modernizare vor avea loc în această săptămână la conductele reţelei termice din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 din Capitală, determinând sistarea furnizării......
Vodafone a mai vândut un pachet de acţiuni la divizia de turnuri de telefonie mobilă
Vodafone a mai vândut un pachet de acţiuni la divizia de turnuri de telefonie mobilă
Grupul britanic de telefonie Vodafone a anunţat luni că a vândut un nou pachet de 10% din acţiunile pe care le deţine ...
Depozitarul Central va distribui dividende pentru acţionarii Electrica şi Digi Communications, începând de luni
Depozitarul Central va distribui dividende pentru acţionarii Electrica şi Digi Communications, începând de luni
Depozitarul Central (DC) va distribui, începând de luni, dividende pentru acţionarii Societăţii Energetice Electrica ...
Compania românească Red Point Software Solutions achiziționează Ness Technologies Ro
Compania românească Red Point Software Solutions achiziționează Ness Technologies Ro
Red Point Software Solutions, singurul partener SAP Platinum din România, achiziționează Ness Technologies Ro, parte a ...