PE adoptă trei rezoluţii privind introducerea brevetului unic european

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, aşa-numitul 'pachet al brevetului UE', prin trei voturi diferite privitoare la brevetul unic, la regimul lingvistic al acestuia şi la înfiinţarea unui tribunal care să poată tranşa litigiile din domeniu.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 15:10
PE adoptă trei rezoluţii privind introducerea brevetului unic european

Inventatorii europeni vor putea în curând să obţină un brevet unic. După 30 de ani de convorbiri, noile reglementări vor reduce costurile unui brevet UE cu până la 80%, ceea ce va face ca acesta să devină mai competitiv în comparaţie cu SUA şi Japonia, informează PE într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul său.

‘Proprietatea intelectuală nu trebuie să se oprească la frontiere. Calea spre introducerea brevetului UE a fost lungă şi sinuoasă, dar în cele din urmă a meritat efortul’, a declarat Bernhard Rapkay, din grupul S&D, care a întocmit raportul ‘Crearea unei protecţii unitare prin brevet’. ‘Votul de azi este o veste bună pentru economia UE şi în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) europene’, a adăugat eurodeputatul.

Regimul actual al patentului european ‘este efectiv o taxă asupra inovării’, a apreciat eurodeputatul italian Raffaele Baldassarre, membru al grupului PPE şi raportor pentru ‘Protecţia unitară prin brevet’. ‘Măsuri specifice care le permit IMM-urilor să deconteze integral costurile de traducere şi care asigură o protecţie legală suplimentară în caz de contrafacere au fost introduse la solicitarea PE’, a adăugat el.

Eurodeputatul Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) şi membru al grupului PPE, care a mediat acordul internaţional pentru realizarea brevetului unic a spus: ‘Oamenii din China ne spun că nu putem avea o piaţă unică fără un brevet unic’. El a adăugat că, odată cu noile reglementări, multe dintre obstacolele pentru IMM-uri vor fi depăşite’, a adăugat Lehne, raportor pentru rezoluţia ‘Sistemul jurisdicţional pentru litigiile în materie de brevete’.

Noul brevet va fi mai ieftin şi mai eficient decât sistemul curent de protejare a invenţiilor indivizilor şi firmelor. Noul regim va asigura brevetului unic protecţie în toate cele 25 de state participante (statele UE mai puţin Spania şi Italia), reducând costurile pentru firmele UE şi sporindu-le astfel competitivitatea. Când noul sistem va fi funcţional, un brevet UE va costa doar 4.725 de euro, în loc de 36.000 de euro în prezent, susţine Comisia Europeană (CE).

Conform noilor reglementări, orice inventator va putea să depună o cere la Organizaţia Patentului European (EPO) pentru un brevet european valabil în toate cele 25 de ţări participante. Brevetele vor putea fi depuse în engleză, franceză sau germană.

Pentru a reduce costurile, PE a adoptat prevederea că traducerea va fi pe deplin rambursată pentru IMM-urile din UE, ONG-uri, universităţi şi organizaţii publice de cercetare. De asemenea, eurodeputaţii s-au asigurat că taxele de reînnoire, care reprezintă o mare parte din costul final, vor fi stabilite la un nivel care ţine cont de nevoile speciale ale IMM-urilor.

Acordul european privind crearea unui tribunal al brevetului unic va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014 sau după ce 13 ţări contractoare îl ratifică, cu condiţia ca Marea Britanie, Franţa şi Germania să se afle printre ele. Celelalte două rezoluţii privind brevetul unic vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...