PE aprobă o finanţare de 1 milliard de euro pentru ajuta la reducerea şomajului în rândul tinerilor

Parlamentul European a aprobat miercuri, în cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, o finanţare de un miliard de euro pentru 2015, care să ajute statele membre să ofere sprijin în găsirea unui loc de muncă unui număr de până la 650 000 de tineri din 20 de ţări, printre care şi România, informează un comunicat postat pe site-ul PE.
Economica.net - mie, 29 apr. 2015, 14:00
PE aprobă o finanţare de 1 milliard de euro pentru ajuta la reducerea şomajului în rândul tinerilor

Finanţarea va veni ca urmare a modificării regulilor Fondului Social European (FSE) şi se adaugă banilor din acest Fond în cele 20 de state care au regiuni unde şomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25%.

Propunerea Comisiei Europene (CE) în acest sens a fost aprobată fără amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 31 de abţineri.

‘Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, iar Europa apasă acceleraţia pentru a ajuta la reducerea şomajului în rândul tinerilor. Provocarea era de a obţine un acord solid, susţinut puternic, într-un timp record. Ceea ce arată că atunci când suntem hotărâţi, Europa are rezultate’, a spus raportoarea franceză Elisabeth Morin-Chartier, din grupul PPE.

Numărul tinerilor cu vârsta între 15 şi 25 de ani care nu au un loc de muncă sau nu se află într-un program de educaţie sau formare profesională creşte alarmant, notează comunicatul citat, mai ales în statele membre care au cele mai multe dificultăţi în a cofinanţa fondurile UE pentru programe, motiv pentru care fondurile de finanţare pentru perioada de început sunt de o importanţă deosebită.

Fondurile pentru Iniţiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sunt de 3,2 miliarde de euro, urmând a fi completate cu cel puţin 3,2 miliarde de euro din alocările FSE pentru fiecare stat membru. Până în februarie anul acesta, CE a aprobat 28 din cele 34 de programe operaţionale ale Iniţiativei, toate fiind eligibile pentru până la o treime din alocările lor de îndată ce regulile modificate vor intra în vigoare.

Finanţarea de 1 miliard de euro disponibilă pentru acest an va creşte contribuţia UE la costurile proiectului de la 1-1,5%, la 30% în 2015. Aceştia nu sunt însă bani noi, pentru că fondurile fuseseră deja rezervate pentru această Iniţiativă, se mai menţionează în comunicatul citat.

Ţările care vor beneficia de Iniţiativa pentru Tineri sunt dintre ultimele state aderate, precum Bulgaria, România şi Croaţia, state dintre cele mai vechi în UE, precum Italia, Franţa şi Marea Britanie, sau statele lovite cel mai puternic de criză, ca Grecia, Cipru şi Spania.

Operaţiunile Iniţiativei trebuie implementate până la sfârşitul anului 2018, dar bazele create în primii ani vor fi cruciale pentru succesul general al Iniţiativei, apreciază PE.

Modificările prevederilor trebuie aprobate de Consiliul de Miniştri al UE, intrând în vigoare în momentul publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...