Guvernul va aproba astăzi OUG privind reducerea cheltuielilor. Ce măsuri prevede documentul

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care are în vedere reducerea unor cheltuieli structurale, referitoare, printre altele, la eliminarea sporurilor de COVID de 30% acordate angajaţilor din prefecturi.
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 10:22
Guvernul va aproba astăzi OUG privind reducerea cheltuielilor. Ce măsuri prevede documentul

Astfel, potrivit proiectului de OUG, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.

Totodată, în acest an nu se vor mai acorda vouchere de vacanţă.

„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget „, a explicat premierul Cîţu, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută.

O altă măsură care urmează să fie adoptată prin acelaşi act normativ se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiază în prezent cursanţii din învăţământul superior.

„Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în proiectul de OUG.

În acelaşi timp, prin proiectul de OUG supus aprobării în şedinţa de Guvern se prevede abrogarea articolului 5 din OUG 131/2020 referitor la acordarea unui spor de COVID de 30% la salariul de bază angajaţilor din prefecturi.

* Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern figurează şi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

” Prin prezentul proiect de lege se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, se propune abrogarea secţiunii care priveşte organizarea, funcţionarea şi competenţa acestei secţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi instituirea unor dispoziţii tranzitorii referitoare la situaţia personalului şi a dosarelor aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a acestei legi. Astfel, cauzele aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a legii, precum şi dosarele soluţionate, aflate în arhiva Secţiei la această dată, se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, parchetelor competente potrivit legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Totodată, în şedinţa de joi va fi adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale.

De asemenea, Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...