Punctul de pensie „îngheţat” în 2021. Cum va creşte în 2022 – proiect de OUG UPDATE

Valoarea punctului de pensie va fi "îngheţată" la 1.442 lei în 2021, potrivit unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Executiv. "Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat", susţine Guvernul în proiectul de act normativ. 
Cristina Şomănescu - mar, 16 feb. 2021, 08:09
Punctul de pensie

Valoarea punctului de pensie se va menţine la 1.442 lei în 2021, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, se arată în proiectul de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe luni, 15 februarie.

Valoarea punctului de pensie se va majora începând cu anul 2022, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cuantumul efectiv al majorării şi data de la care se va acorda creşterea se vor stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, mai spune Executivul în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

De ce nu cresc pensiile? Argumentele invocate de Executiv

„La construcția bugetară pe anul 2021 și estimările pe perioada 2022-2024 trebuie avută în vedere asigurarea finanțării cu prioritate a măsurilor în planul sănătăţii publice care au impact pozitiv și în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, concomitent cu reducerea dezechilibrelor fiscale înregistrate în anul 2019.
În acest context, se impune adoptarea de măsuri care să limiteze cheltuielile bugetare, întrucât majorarea acestora creează premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecințe negative asupra performanţelor fiscale şi externe ale României și care totodată să permită crearea unui spațiu fiscal pentru alocarea de sume pentru susținerea investițiilor publice majore și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă, cu efect multiplicator şi aport direct la formarea brută de capital fix”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de act normativ. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Vă amintim că guvernul a îngheţat pensiile de serviciu în 2021, cu excepţia pensiilor de serviciu ale magistraţilor, prin OUG 226 din 2020, despre care am scris, pe larg, aici. 

Update 19 februarie

„Îngheţarea” valorii punctului de pensie în 2021, oficializată după publicarea OUG 8 din 2021 în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat OUG care reglementează măsurile de austeritate anunţate de Economica.net la 16 februarie. „Îngheţarea” valorii punctului de pensie în 2021 este prevăzută în OUG 8 din 2021, iar măsura a intrat în vigoare la 18 februarie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial partea I, nr 168.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...