Punctul de pensie „îngheţat” în 2021. Cum va creşte în 2022 – proiect de OUG UPDATE

Valoarea punctului de pensie va fi "îngheţată" la 1.442 lei în 2021, conform unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Executiv. "Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat", susţine Guvernul în proiectul de act normativ. 
Cristina Şomănescu - mar, 16 feb. 2021, 08:09
Punctul de pensie

Valoarea punctului de pensie se va menţine la 1.442 lei în anul 2021, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare, se arată în proiectul de OUG lansat în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe luni, 15 februarie.

Valoarea punctului de pensie se va majora începând cu anul 2022, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Cuantumul efectiv al majorării şi data de la care se va acorda creşterea se vor stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, mai spune Executivul în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

De ce nu cresc pensiile? Argumentele invocate de Executiv

„La construcția bugetară pe anul 2021 și estimările pe perioada 2022-2024 trebuie avută în vedere asigurarea finanțării cu prioritate a măsurilor în planul sănătăţii publice care au impact pozitiv și în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, concomitent cu reducerea dezechilibrelor fiscale înregistrate în anul 2019.
În acest context, se impune adoptarea de măsuri care să limiteze cheltuielile bugetare, întrucât majorarea acestora creează premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecințe negative asupra performanţelor fiscale şi externe ale României și care totodată să permită crearea unui spațiu fiscal pentru alocarea de sume pentru susținerea investițiilor publice majore și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă, cu efect multiplicator şi aport direct la formarea brută de capital fix”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect de act normativ. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Vă amintim că guvernul a îngheţat pensiile de serviciu în 2021, cu excepţia pensiilor de serviciu ale magistraţilor, prin OUG 226 din 2020, despre care am scris, pe larg, aici. 

Update 19 februarie

„Îngheţarea” valorii punctului de pensie în 2021, oficializată după publicarea OUG 8 din 2021 în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat OUG care reglementează măsurile de austeritate anunţate de Economica.net la 16 februarie. „Îngheţarea” valorii punctului de pensie în 2021 este prevăzută în OUG 8 din 2021, iar măsura a intrat în vigoare la 18 februarie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial partea I, nr 168.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...