Nota de plată, suportată de toţi românii pentru plata pensiilor speciale, creşte la 3,86 miliarde de lei în primul semestru din 2018

Pensiile speciale au costat bugetul de stat 3,86 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2018, cu 19% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele comunicate exclusiv pentru Economica.net de către cele patru Case de Pensii care le administrează. Peste 148.000 de oameni au încasat în luna iunie pensie specială, potrivit informaţiilor pe care Casele de Pensii le-au transmis Economica. 
Cristina Şomănescu - Dum, 21 oct. 2018, 18:38
Nota de plată, suportată de toţi românii pentru plata pensiilor speciale, creşte la 3,86 miliarde de lei în primul semestru din 2018

Nota de plată suportată de la bugetul de stat pentru pensiile speciale ale civililor: peste 404,8 milioane lei în primul semestru. 

Peste 9.000 de civili au luat pensie de serviciu în iunie 2018, iar printre ei se numără magistraţi, piloţi, diplomaţi, parlamentari şi grefieri. Pensiile speciale ale civililor au costat bugetul de stat peste 404,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018, cu peste 27% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, arată datele comunicate pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii.

Pensiile speciale ale civililor sunt plătite din bugetul asigurărilor sociale, dar şi din bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii.
Pensiile speciale ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

În prima jumătate a anului 2018, celor peste 9.000 de civili li s-ar fi cuvenit pensii speciale în valoare totală de peste 98 de milioane de lei, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către Casa Naţională de Pensii Publice. Aceştia sunt de fapt banii plătiţi în primul semestru din anul 2018 de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale civililor. Spunem că li s-ar fi cuvenit, pentru că doar aceştia sunt banii care le-au fost plătiţi meritocratic, în baza contribuţiei efective pe care pensionarii au avut-o la bugetul asigurărilor sociale, la fel ca românii de rând, pe parcursul carierei lor. Sumele totale primite la pensie de cei peste 9.000 de români depăşesc însă 502,84 milioane de lei în prima jumătate a anului 2018 şi sunt de peste cinci ori mai mari decât ar fi meritat să li se plătească, reiese din datele comunicate de CNPP, analizate de Economica.net.
De ce? Pentru că, pe lângă suma totală de 98 milioane de lei, care le-a fost plătită în prima jumătate a anului 2018, în baza contribuţiei virate la pensie, pensionarilor civili li s-au mai plătit, în total, de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, încă 404,8 milioane de lei, graţie legilor prin care şi-au creat aceste privilegii.

Citeşte şi: Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat peste 404 milioane de lei în primul semestru, cu 27% mai mult decât în 2017

Nota de plată pentru pensiile speciale ale militarilor: 3,45 miliarde lei în primul semestru. 

Aproape 139.300 de persoane au încasat pensie specială militară în iunie 2018. În prima jumătate a anului 2018 am plătit de la bugetul de stat 3,45 miliarde de lei pentru pensiile de serviciu militare, reiese din informaţiile pe care cele trei Case de Pensii Sectoriale care le administrează le-au comunicat Economica.net.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciilor Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu reglementările Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Concret, cât am plătit pentru pensiile speciale din Apărare, MAI şi SRI

Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat peste 1,48 miliarde de lei brut în primul semestru din anul 2018, cu 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele pe care Casa de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale le-a comunicat Economica.net.

  • Aproape 64.400 de persoane au încasat pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a MApN, au spus oficialii instituţiei pentru Economica.net.

Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 1,66 de miliarde de lei în primul semestru din 2018, cu peste 29% mai mult decât în prima jumătate a anului 2017, reiese din informaţiile comunicate exclusiv pentru Economica.net de către Casa de Pensii Sectorială a MAI.

  • Peste 64.600 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti care aparţin Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna iunie 2018. Informaţia a fost comunicată exclusiv pentru Economica.net de către oficialii Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne care administrează şi plăteşte pensiile profesioniştilor din MAI.

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat 312 milioane de lei în primul semestru din 2018, cu aproape 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017, reiese din datele comunicate de SRI pentru Economica.net. Suma include plăţile restante acordate pensionarilor în baza articolelor 109 şi 110 din Legea nr. 223/2015, ne-au spus oficialii SRI.

  • Pensiile românilor care au lucrat în SRI sunt administrate de Casa de Pensii Sectorială a SRI. Aproape 10.300 de români au încasat în iunie 2018 pensie de serviciu plătită de Casa de Pensii Sectorială a SRI. Spre comparaţie, în iunie 2017 am avut aproape 9.200 de pensionari plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a SRI, au comunicat pentru Economica.net oficialii SRI.

Citeşte şi: Pensiile speciale din Apărare, MAI şi Serviciile Secrete au costat peste 3,45 miliarde lei în prima jumătate din 2018. Toţi românii le-au plătit

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, în contextul în care vremea nefavorabilă şi problemele din industria de......
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Relații tensionate între Budapesta și Kiev, după ce Ungaria a încheiat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iidyarto, pentru a-şi exprima ...