Nota de plată pentru pensiile de serviciu după „eliminarea” lor: peste 7 miliarde de lei pe an, în loc de 8 miliarde, cât plătim acum

Noul Guvern vrea să elimine pensiile de serviciu ale civililor. Peste 9.000 de oameni ar rămâne fără pensie de serviciu dacă Guvernul adoptă proiectul de act normativ, deocamdată nedefinitivat. Pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat sub 860 de milioane de lei în 2018. Atât am economisi la bugetul de stat dacă intenţiile Guvernului privind eliminarea pensiilor speciale civile se vor concretiza în forma anunţată. În schimb, pentru pensiile de serviciu militare, pe care PNL a spus că le menţine, am cheltuit de la bugetul de stat 7,21 de miliarde de lei în 2018, reiese dintr-o analiză exclusivă făcută de ECONOMICA.NET. 
Cristina Şomănescu - mar, 10 dec. 2019, 19:51
Nota de plată pentru pensiile de serviciu după

„În ceea ce ne priveşte pe noi, PNL, decizia noastră este foarte clară: noi susţinem calculul pensiilor pe principiul contributivităţii. Asta este decizia politică a PNL, cu singura excepţie, a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. (…) Le cerem parlamentarilor să-l amendeze, dar să susţină proiectul de lege, după care să punem capăt practicii pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor de serviciu pentru militari. Mi se pare un act de dreptate, un act corect şi le cer parlamentarilor să voteze proiectul de lege al PNL privind desfiinţarea pensiilor speciale”, a spus Ludovic Orban pe 9 decembrie.

Dacă elimină pensiile de serviciu civile, Guvernul economiseşte la bugetul de stat nici 11% din cât plătim, anual, pentru toate pensiile de serviciu. Aceasta pentru că pensiile de serviciu militare, şi nu cele civile, costă cel mai mult bugetul de stat, arată o analiză făcută de Economica.

Concret, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat 859,02 milioane lei în 2018, cu 23,16% mai mult decât în 2017, arată datele pe care Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) le-a comunicat exclusiv pentru Economica, despre care am scris aici.

  • Pe lângă aceşti bani, pentru pensiile de serviciu ale civililor s-au plătit de la bugetul de asigurărilor sociale 205,66 milioane de lei în 2018, cu 12,3% mai mult decât în 2017, potrivit informaţiilor pe care Economica le-a primit de la CNPP. Aceştia sunt, de fapt, banii cuveniţi pensionarilor în baza contribuţiei virate la pensii pe parcursul carierei lor.

Pensiile de serviciu ale civililor sunt plătite în proporţie covârşitoare de la bugetul de stat, în acord cu prevederile legilor prin care li s-au acordat aceste privilegii, şi doar în mică măsură sunt plătite de la bugetul asigurărilor sociale, adică în funcţie de contribuţia virată la sistemul public de pensii.

Peste 9.300 de civili iau pensie de serviciu. Printre beneficiarii pensiilor de serviciu civile se numără judecători, procurori, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari, în acord cu dispoziţiile legilor în baza cărora li s-au acordat aceste privilegii, despre care am scris, pe larg, aici.

Pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează acum la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă.

Guvernul menţine pensiile de serviciu ale militarilor (din Apărare, MAI şi din Serviciile Secrete). Aceste pensii au costat bugetul de stat peste 7,21 miliarde de lei în 2018, cu 14,23% mai mult decât în 2017, rezultă dintr-o analiză exclusivă făcută de ECONOMICA.NET pe baza datelor primite de la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI şi SRI.

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciilor Secrete din ţara noastră se plătesc doar din bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Peste 140.000 de pensionari militari au luat pensie de serviciu în iunie 2019, în creştere uşoară faţă de nivelul din iunie 2018, arată cele mai recente date primite de Economica.net de la Casele de Pensii ale MAI, MApN şi SRI.

Cât am plătit pentru pensiile de serviciu militare în 2018, potrivit datelor primite în exclusivitate de Economica de la Casele de Pensii Sectoriale:

Pensiile de serviciu din Apărare au costat bugetul de stat 2,97 miliarde de lei în 2018, cu 4% mai mult decât în 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de către MApN.
Pensiile de serviciu din MAI au costat bugetul de stat 3,61 miliarde de lei în 2018, cu aproape 27% mai mult decât în 2017, potrivit unei analize făcute de Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la Ministerul Afacerilor Interne.
Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat peste 622,23 de milioane de lei în 2018, cu nici 3% mai mult decât în 2017, arată datele transmise exclusiv pentru Economica.net de SRI.

Citeşte şi:

Exclusiv – Topul celor mai mari 20 de pensii speciale ale magistraţilor, parlamentarilor şi diplomaţilor

Pensia de serviciu medie brută din Apărare a depăşit 3.851 de lei în anul 2018 şi e cu doar 2% mai mare decât în 2017, potrivit analizei Economica.net, bazate pe date obţinute de la Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN.

Pensia medie brută din MAI s-a apropiat de 4.700 de lei în 2018 şi este cu 18,5% mai mare decât în 2017, rezultă din analiza Economica.net.

Pensia de serviciu din Serviciile Secrete a depăşit, în medie, 5.000 de lei brut în anul 2018 şi e cu 5,5% mai mică decât în 2017, arată analiza Economica.net, realizată pe baza datelor obţinute în exclusivitate de la SRI.

Citeşte exclusiv în Economica şi: Pensiile de serviciu au „înghiţit” 4,3 miliarde de lei de la bugetul de stat în primul semestru din 2019, cu peste 5% mai mult decât în 2018

Citeşte şi: Pensia medie a magistraţilor militari sare de 23.000 de lei brut în iulie şi e cu peste 2.800 de lei mai mare decât în 2018

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor și funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. Pensia netă a militarilor nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Economica nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea acordării pensiilor de serviciu. 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...