Pensiile de serviciu în primul semestru: suma plătită de la bugetul de stat creşte la 4,5 miliarde lei; numărul de beneficiari – la peste 155.000

Pensiile de serviciu ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat 4,49 de miliarde de lei în primul semestru din acest an, cu 4,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese dintr-o analiză exclusivă Economica.net. Peste 155.000 de oameni au încasat pensie de serviciu în iunie 2020, în creştere cu aproape 4% faţă de nivelul lunii iunie 2019, potrivit analizei Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 11 aug. 2020, 18:40
Pensiile de serviciu în primul semestru: suma plătită de la bugetul de stat creşte la 4,5 miliarde lei; numărul de beneficiari - la peste 155.000

Pe de o parte, pensiile de serviciu ale civililor au costat bugetul de stat 563,68 de milioane de lei în primul semestru din 2020, cu 8,97% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, potrivit datelor primite de Economica.net de la CNPP.

Iată care sunt pensiile de serviciu medii ale civililor în primul semestru şi care e cota de pensie medie, plătită de la bugetul de stat:

Civili – beneficiari de pensii de serviciu  Pensia de serviciu medie în primul semestru din 2020 Cota de pensie medie, plătită de la bugetul de stat, din taxele şi impozitele contribuabililor
Magistraţii Aproape 19.000 de lei brut lunar Peste 17.600 de lei brut lunar
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă Peste 11.300 brut lunar Peste 7.500 lei brut lunar
Auditorii publici externi ai Curţii de Conturi Peste 8.100 de lei brut lunar Peste 4.100 de lei brut
Corpul diplomatic şi consular al României 5766 lei brut lunar 3.200 de lei brut lunar
Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor Peste 4600 lei brut lunar 27.00 de lei brut lunar
Funcţionarii publici parlamentari Peste 4.700 de lei brut lunar Peste 2.500 de lei brut lunar

Sursă informaţii: calcule Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la CNPP.

Peste 9.500 de civili au încasat pensie de serviciu în iunie, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, arată statisticile CNPP, consultate de Economica.net.

Pensiile de serviciu militare

Pe de altă parte, pensiile de serviciu militare au costat bugetul de stat 3,93 de miliarde de lei în primul semestru din 2020, cu 4,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019, reiese dintr-o analiză exclusivă Economica.net, bazată pe datele pe care le-am primit de la Casele de Pensii Sectoriale ale MAI, MApN şi SRI.

145.754 de oameni au încasat pensie de serviciu militară în iunie 2020, în creştere cu aproape 4% faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, reiese din analiza Economica.net.

MAI: pensiile de serviciu au costat bugetul de stat peste 2 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2020 – analiză Economica.net.

Pensiile de serviciu din MAI au costat peste 2 miliarde de lei în primul semestru din 2020, cu 2,89% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese din informaţiile comunicate pentru Economica.net de Ministerul Afacerilor Interne. Pensiile de serviciu din MAI se plătesc doar de la bugetul de stat.

  • Sumele plătite pentru pensiile de serviciu de sub cupola MAI în primul semestru din 2020 şi 2019 includ diferenţele acordate pensionarilor beneficiari ai pensiilor de serviciu în perioada precizată, rezultate în urma modificării/revizuirii drepturilor de pensie militară de stat, au spus pentru Economica.net oficialii MAI.

Pensia de serviciu medie din MAI a ajuns la 4.858 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu aproximativ 2% mai mică decât în prima jumătate a anului trecut, rezultă dintr-o analiză făcută de Economica.net pe baza datelor primite de la MAI.

Aproape 70.800 de oameni au încasat pensie de serviciu în iunie 2020, plătită de Casa de Pensii Sectorială a MAI, cu peste 5.000 de oameni în plus faţă de aceeaşi lună din anul 2019, arată datele primite de Economica.net de la MAI.
În iunie 2020 avem cel mai mare număr de beneficiari de pensii de serviciu plătiţi de CPS a MAI din ianuarie 2017 încoace, arată analizele făcute anual de Economica.net despre acest subiectDetalii, aici.

Serviciile Secrete: pensiile de serviciu au costat peste 338 de milioane de lei în primul semestru şi se plătesc doar de la bugetul de stat.

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI în prima jumătate a anului 2020 au costat peste 338 de milioane de lei, cu 6,84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, rezultă din datele trimise exclusiv pentru Economica.net de această instituţie.

  • Sumele plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI, pentru pensiile de serviciu acordate în primul semestru din 2020 şi din 2019, includ drepturile restante achitate în perioadele antemenţionate.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.385 de lei brut lunar în primul semestru din 2020 şi este cu doar 5,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2019, rezultă dintr-o analiză Economica.net.

Sub 10.500 de oameni au încasat pensie de serviciu de la CPS a SRI în iunie 2020, în creştere nesemnificativă faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019 ( plus circa 1%), reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite în exclusivitate de la CPS a SRI.

MApN: pensiile de serviciu au costat peste 1,5 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an.

Pensiile de serviciu gestionate de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a MApN au costat 1,59 de miliarde de lei brut în primul semestru din 2020, cu 5,83% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de la CPS a MApN. Pensiile de serviciu militare se plătesc doar de la bugetul de stat.

  • În sumele brute aferente primului semestru din 2020 şi din 2019 CPS a MApN a inclus şi plăţile restante acordate pensionarilor.

Pensia de serviciu medie din MApN a urcat la aproape 4.123 de lei brut lunar, în primul semestru din 2020 şi e cu doar 5,43% mai mare decât în perioada identică a anului 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.

64.496 de oameni au încasat, în iunie 2020, pensie de serviciu plătită de CPS a MApN, cu 390 de persoane în plus faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019, arată datele trimise pentru Economica.net de instituţie. Detalii, aici. 

Precizări

Pensia de serviciu netă reprezintă pensia în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit. Cota de impozit este de 10%, iar venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Pensiile de serviciu ale piloţilor, parlamentarilor, auditorilor publici ai Curţii de Conturi, grefierilor reprezintă 80% din media veniturilor brute lunare din ultimul an de muncă. Diplomaţii, consulii şi magistraţii pensionaţi încasează la pensie 80% din salariul de bază şi sporurile avute în ultima lună de muncă. Amănunte despre legile speciale în baza cărora civilii primesc pensii de serviciu găsiţi aici:

Legiferarea privilegiilor pe viaţă. Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din România

Pensiile de serviciu ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Pentru profesioniştii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.
Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, potrivit dispoziţiilor art. 60 alineatului (1) din Legea nr. 223/2015, aşa cum acestea au fost modificate şi completate prin OUG nr. 59/2017 şi OUG nr. 114/2018.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI, MApN şi Serviciile Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

· au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
· au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea şi moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...